Bij de gedachte aan kakkerlakken gruwelen veel mensen, en zullen de nekharen overeind gaan staan. Deze kruipende insecten staan gelijk aan vuil en smerigheid. Om het nog erger te maken, ze kunnen verschillende ziekten verspreiden. Professionele ongediertebestrijders zoals wijzelf hebben hun handen vol aan deze insecten.

Laten we eerlijk zijn, kakkerlakken zijn niet bepaald moeders mooiste en slimste van de insectenwereld. Ondanks het vieze gedrag en andere associaties die we hebben bij kakkerlakken, zijn ze eigenlijk erg fascinerend.

Om dit te bewijzen zijn hier 10 feiten over kakkerlakken waarvan wij vinden dat je ze moet weten.

 

1. Kakkerlakken zijn kannibalen.

Helemaal waar. Kakkerlakken zijn echt geen moeilijke eters, ze eten zo ongeveer alles wat ze kunnen vinden; fruit, lijm, uitwerpselen, noem maar op. Ze eten zelfs andere kakkerlakken om hun honger te stillen.

Deze kannibalistische neigingen van de kakkerlak komen waarschijnlijk voort uit twee dingen; eten en het reguleren van de populatie. Wanneer kakkerlakken in grote aantallen voor komen en het voedsel moeilijker vindbaar is, veranderen deze kruipende insecten in vraatzuchtige kannibalen. Zo kunnen ze zichzelf toch blijven voorzien van voedsel en wordt de populatie verkleind zodat er weer voldoende eten is.

2. Kakkerlakken zijn oud.

We moeten wel eerlijk zijn, ze worden niet erg oud. De gemiddelde levensduur van een Amerikaanse kakkerlak is ongeveer een jaar. Maar ze komen al wel heel lang voor op deze planeet. Een universiteit in Amerika heeft bewijs gevonden dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar zouden bestaan. Zelfs de dinosaurussen en holbewoners zouden kakkerlakkenplagen in hun woningen hebben moeten doorstaan.

3. Kakkerlakken kunnen een nucleaire explosie niet overleven.

De theorie dat kakkerlakken een atoomexplosie kunnen overleven is gelukkig slechts een fabeltje… Althans, tot op zekere hoogte. De eerste mythe ontstond na de atoomexplosies in Hiroshima en Nagasaki aan het einde van de tweede wereldoorlog, toen kakkerlakken de enige overlevenden zouden zijn geweest. De mannen van het televisie programma MythBusters hebben echter een eind gemaakt aan dit fabeltje door het effect van 3 stralingsniveaus te testen op Duitse kakkerlakken. Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken overleven een atoomexplosie niet, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling aan dan mensen.

4. Kakkerlakken kunnen zich door de kleinste plekken wurmen.

Inderdaad, net als ratten en muizen passen kakkerlakken door zeer smalle kieren en gaten. Dit komt door hun exoskelet. Kakkerlakken passen door openingen ter grootte van slechts een kwart van hun lichaam door hun flexibele exoskelet plat te maken en hun poten naar de zijkant te leggen.

5. Kakkerlakken kunnen astma opwekken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kakkerlakken gelinkt kunnen worden aan het opwekken van astma en andere allergieën. Het blijkt uit dit onderzoek dat het speeksel, de uitwerpselen en vervellingshuidjes van kakkerlakken astma kunnen opwekken als zij in de lucht terecht komen. Kakkerlakken bevatten een eiwit dat een allergeen is voor veel mensen en dat dit eiwit een astma-aanval kan veroorzaken.

6. Kakkerlakken kunnen een week overleven zonder hoofd

Raar maar waar. Kakkerlakken kunnen ongeveer een week leven zonder hoofd. De reden hiervoor is dat, in tegenstelling tot mensen, zij hun mond niet daadwerkelijk nodig hebben om te kunnen ademen. Kakkerlakken gebruiken kleine gaatjes in hun lichaam om zuurstof te inhaleren en door te pompen. En dit in combinatie met de mogelijkheid om een maand lang te overleven zonder voedsel, en je hebt een insect dat een week lang kan overleven zonder hoofd.

7. Kakkerlakken zijn supersnel.

Ja ze zijn echt snel. Kakkerlakken zijn een prooi voor veel roofdieren, dus snelheid is hun enige verdedigingsmechanisme. Kakkerlakken kunnen snelheden behalen van wel 1,5 meter per seconde. Naar onze maatstaven komen we dan uit op ruim 300 km per uur! Ongelooflijk, maar echt waar.

8. Kakkerlakken kunnen niet vliegen

Veel soorten kakkerlakken hebben vleugels, desondanks kunnen ze niet vliegen. Althans…  kakkerlakken vliegen niet, maar hun vleugels stellen hen wel in staat om korte afstanden te zweven. Maar wie moet er dan ook vliegen als je al zo snel loopt.

9. Kakkerlakken houden van bier.

Net als studenten houden kakkerlakken van bier. Onderzoek heeft aangetoond dat deze insecten niet vies zijn van een lekker glaasje bier. Ze worden aangetrokken door de suiker en hop in bier. Let dus goed op je biervoorraad mocht je een kakkerlakkenplaag in huis hebben, voor je het weet is al je bier opgedronken!

10. Kakkerlakken kunnen hun adem 40 minuten inhouden.

Het lijkt misschien onmogelijk, maar onderzoek heeft aangetoond dat kakkerlakken hun adem ruim 40 minuten kunnen inhouden en gedurende 30 minuten onder water kunnen overleven. In tegenstelling tot mensen, gebruiken kakkerlakken hun mond niet om te ademen, maar gebruiken ze kleine gaatjes in hun lichaam. Als het nodig is om vocht vast te houden, houden de kakkerlakken deze gaatjes gewoon dicht.