Waarom is er toch zoveel vraag naar professionele ongediertebestrijding?

De afgelopen jaren is ongedierte een steeds groter probleem geworden. Professionele ongediertebestrijders hebben het ieder jaar weer drukker door de toenemende vraag naar ongediertebestrijding.

Ongedierte is steeds beter in staat zich aan te passen aan leefomstandigheden, wat hen weer in staat stelt om op te bloeien in hun omgevingen. Daarnaast komen er steeds meer verhalen in het nieuws zoals ratten zo groot als een kat.

Waarom is er een toenemende vraag naar ongediertebestrijding?
De toenemende vraag naar ongediertebestrijding is het gevolg van een combinatie van 5 factoren, namelijk:

Toegenomen menselijke populatie
Toename economische activiteit
Verstedelijking
Wijzigingen in wet- en regelgeving
Klimaatveranderingen

In 2025 verwacht de Verenigde Naties dat de wereldpopulatie uit 8 miljard mensen bestaat, dat is ongeveer 5 miljard meer mensen dan in 1960! Deze toename in populatie heeft geleid tot een toename in potentiële leefgebieden voor ongedierte. Er is veel meer voedsel beschikbaar, net als de mogelijkheden om zich te verstoppen.

Naast een toename in leefgebieden, resulteert de steeds groter wordende populatie ook in een grotere vraag naar voedsel. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, ook de agrarische sector, lopen het risico op overlast door ongedierte zoals ratten, muizen en insecten die voedsel kunnen besmetten of zelfs opeten.

De toename in economische activiteit zoals bijvoorbeeld kantoorgebouwen, hotels en restaurants hebben geleid tot een toename aan geschikte leefgebieden voor ongedierte. Dus word ook op steeds meer van dit soort plaatsen ongedierte aangetroffen.

De noodzaak om de economie en werkgelegenheid te stimuleren heeft geleid tot een groei in het aantal kantoorgebouwen. Het nadeel hiervan is dat kantoren een ideale leefomgeving zijn voor ongedierte zoals ratten en muizen. Een kantoor is warm, beschut en een goudmijn van voedsel voor ongedierte, voornamelijk voor knaagdieren. Door de toename in gebruik van technologie heeft een “Snelweg voor Muizen” gecreëerd. Deze snelweg biedt muizen gemakkelijk toegang tot gebouwen via kabelroutes en buizen.

Net als kantoorgebouwen biedt horeca een stabiele leefomgeving voor diverse vormen van ongedierte. Dit maakt ongediertebestrijding nog belangrijker op plaatsen waar mensen eten, drinken en slapen, aangezien deze plaatsen hygiëne- en voedselveiligheidscertificaten dienen te hebben.

De afgelopen jaren heeft de sterke toename van het aantal hotels geleid tot de terugkeer van ongedierte zoals bedwantsen. In de afgelopen jaren is het aantal meldingen van bedwantsen sterk gestegen. Dit kan verklaard worden door de toename in het aantal reizen dat mensen maken en het feit dat veel mensen niet weten van het bestaan van bedwantsen.

54% van de wereldpopulatie leeft in stedelijke omgevingen en dit aantal zal toenemen tot 66% in 2050, aldus de VN. De verstedelijking leidt tot meer gebouwen zoals huizen, kantoorgebouwen en restaurants. De uitbreiding van steden zorgt er ook voor dat ongedierte zich verplaatst en aanpast aan hun nieuwe omgevingen. Je kunt gerust stellen dat ze zich snel en gemakkelijk hebben aangepast aan hun nieuwe leefomgeving.

Over de hele wereld wordt de wet- en regelgeving aangescherpt door overheden die het gebruik van chemicaliën willen terugdringen om de negatieve gevolgen op mens en milieu te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het verbod op het buitengebruik van giftige bestrijdingsmiddelen.

Er is geen twijfel mogelijk dat ongedierte voor meer overlast zorgt in warmere klimaten, zeker wanneer gekeken wordt naar ongedierte dat vooral in de zomermaanden actief is, zoals bijen, wespen, muggen, teken etc. Hoe warmer het is, hoe meer meldingen van ongedierte in en rondom onze woningen en werkomgevingen.

Mildere winters, warmere zomers en een toename in regen verandert de wereld van het ongedierte. Onlangs is gebleken dat de overlevingskansen van muggen en andere insecten zijn gestegen in Europa, wat weer geleid heeft tot zorgen over ziektes die overgebracht worden door insecten. Denk bijvoorbeeld aan het Zika-virus.

Een voorbeeld dat klimaatverandering de wereld van ongedierte verandert is de Aziatische Tijgermug. Tot nu toe heeft deze mug zich naar maar liefst 28 landen verspreid buiten het oorspronkelijke leefgebied. Onlangs is deze mug zelfs opgedoken in een woonwijk in Veenendaal.

Net als muggen gedijen vliegen het best in warmere klimaten. De World Health Organization voorspelt dat vliegenpopulaties zullen toenemen met 244% in 2080, met daarmee ook een toename in door vliegen overgedragen ziekten.

Wilt u graag meer weten over ongediertebestrijding en preventie? Neem dan contact op met SPM ongediertebestrijding via 013-7610160 of bezoek onze website: http://de-ongediertebestrijder.nl