Vlooien komen het hele jaar door voor. Als ze eenmaal in huis zijn, willen ze niet uit hun eigen weer vertrekken. Met name na de vakantieperiodes, worden wij altijd meer gebeld voor vlooienbestrijding dan tijdens de rest van het jaar. Dit is heel simpel te verklaren als men weet hoe vlooien leven.

De zomervakantie komt er weer bijna aan, dus tijd om te weten hoe een onaangename verassing na de vakantie voorkomen kan worden.

Vlooien komen het meest voor bij honden en katten eigenaren. Maar ook als u geen huisdieren heeft kan het gebeuren dat u vlooien in huis heeft gekregen. In de meeste gevallen gebeurt dit na verhuizingen, waarbij de vorige eigenaren een hond of kat hadden. Vlooien vinden het bloed van mensen over het algemeen niet interessant. Toch zullen ze ons wel bijten, dit noemen we ook wel een proefbeet. Deze beet is meestal op voeten, enkels of onderbenen. Je herkent vlooienbeten bij jezelf door kleine rode bultjes.

 

Vlooienoverlast bij uw huisdier

Vlooien zijn kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Vlooien bij een huisdier kunt u herkennen doordat deze zich meer krabt dan normaal. Ook bijt uw hond of kat vaker in de vacht. Door uw huisdier te kammen met een speciale kam, kunt u vaststellen of uw huisdier vlooien heeft. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Want ook al merkt u niks van de vlooien, uw huisdier merkt het zeker wel.

Maar waarom krijgen wij dan zoveel meldingen na een vakantieperiode? Tijdens een vakantie brengen we ons huisdier vaak naar het pension of naar kennissen. Eitjes van vlooien komen alleen uit bij trilling. In een leeg huis is er geen of onvoldoende trilling, dus de eitjes blijven in ruste en wachten af. Een paar weken vakantie overleven vlooieneitjes erg makkelijk, ze kunnen tot twee jaar in rust stand blijven. Maar dan komen wij thuis van vakantie, of iemand komt de post op tafel leggen. Boem!! De eitjes komen uit en deze nieuwe vlooien hebben honger. Uw huisdier moet meestal nog opgehaald worden, dus onze benen zijn het eerste wat de vlooien tegenkomen. En wat volgt is de "proefbeet". Voor uw vakantie had u dus ook al vlooien, maar dat wist u niet, want ze zaten tenslotte op de hond of kat. Zij zijn er niet dus zitten ze ineens op u.

 

Vlooien voorkomen

U kunt vlooien onder andere voorkomen door uw huisdier regelmatig te ontvlooien. Een goede dierenarts kan u hierin advies geven en het beste anti-vlooien middel voorschrijven. U kunt deze middelen ook bij de drogist kopen of bij de dierenwinkel. Wij raden over het algemeen wel aan om naar de dierenarts te gaan. Een andere belangrijke maatregel om vlooien te voorkomen is regelmatig stofzuigen, zodat de eventuele eitjes opgezogen worden. De vlooieneitjes worden vaak in naden en kieren afgezet, dus vergeet hier niet schoon te maken. Vergeet tevens de mand van de hond of kat niet. Gooi deze als het even kan regelmatig in de wasmachine op 60 graden om eventueel aanwezige vlooien en eitjes te doden.

 

Vlooien bestrijden

Vlooien gaan helaas niet uit zichzelf weg. Ze leggen overal eitjes en het is vrij moeilijk deze allemaal op te zuigen. Neem bij overlast daarom altijd contact op met een ongediertebestrijder. Je kunt zelf wel aan de slag gaan met spuitbussen, maar deze middelen kunnen giftig zijn voor uw huisdieren. Dan heeft u misschien kosten bespaard op het bestrijden van de vlooien, maar moet u met uw zieke huisdier naar de dierenarts.

Wilt u meer weten? Bel dan direct SPM ongediertebestrijding via 013-7610160

levenscyclus vlo