De koude wintermaanden komen er weer aan. Tijdens deze tijd blijven we liever binnen met de verwarming op een comfortabele temperatuur en een lekker drankje en hapje. Maar niet alleen wij mensen hebben een hekel aan de kou.

Muizen, en ook ratten, houden niet van de koudere temperaturen die we zullen gaan krijgen in de komende maanden. Vele muizen zullen dan ook de afgelopen dagen al naar binnen zijn gevlucht zodat ook zij geen last hebben van de kou en de nattigheid.

Muizenoverlast kan behoorlijk ongezond en zelfs gevaarlijk zijn. Muizen dragen een aantal bacteriën bij zich die bijvoorbeeld voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Tevens bevuilen muizen voedsel met hun uitwerpselen en urine. Maar ze zijn niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid. Doordat hun snijtanden maar blijven groeien, moeten muizen constant knagen om hun tanden kort en scherp te houden. Dat knagen doen ze niet alleen aan hout, ze kunnen ook knagen aan uw kabels, waardoor eventueel een brand zou kunnen ontstaan.

U zit er vast niet op te wachten dat muizen uw huis bezoeken en gebruiken om in te overwinteren. Muizen worden 1 tot 2 jaar oud en hebben in die tijd 6-10 nesten gehad met gemiddeld 6 tot 8 jongen. De jongen kunnen na ongeveer 8 weken ook voor nageslacht zorgen. Twee muizen kunnen dus binnen korte tijd een hele grote familie worden. En dus veel overlast in uw woning veroorzaken.

Zelf kunt u er al veel aan doen om te voorkomen dat muizen en ratten uw woning binnendringen. Denk aan bijvoorbeeld openingen dicht te maken met staalwol. Gebruik bijvoorbeeld voor spouwmuur ventilatie openingen zogenoemde bijenbekjes. Muizen kunnen al door een opening van 5mm heen kruipen. Bekijk dus alle openingen goed, en probeer deze te blokkeren als ingang voor muizen. Diverse weringsartikelen kunt u kopen bij diverse webshops, bijvoorbeeld Bestrijdingsproducten.nl