In het nieuws hoor je de laatste tijd veel over rattenoverlast,en niet alleen in de grote steden. Gelukkig hebben wij nog geen rat gezien in onze eigen woning, maar we willen er ook niet aan denken om zo’n beest in huis tegen te komen. Men kan zelf een hoop maatregelen nemen om te voorkomen dat een rat je huis binnen komt op zoek naar eten.

In de berichten wij tegenkomen, komen de ratten uit het riool of komen ze uit omliggende sloten en grachten. In deze gevallen gaat het altijd om bruine ratten. Zwarte ratten leven namelijk op droge en hoge plaatsen. Bruine ratten zijn alleseters, maar kiezen wel het beste wat ze kunnen vinden. Voedsel dat wij bijvoorbeeld op tafel laten liggen zoals fruit, koekjes, brood etc. is daarom perfect voor een bruine rat. Het is makkelijk te pakken en altijd lekker vers.

In veel steden wordt op dit moment veel gebouwd en aan de riolering en bestrating gewerkt. Hierdoor verdwijnen veel van de schuilplaatsen van ratten en moeten ze op zoek naar een nieuwe schuilplaats en dus ook nieuwe plaatsen om voedsel en water te vinden. Op zoek naar een nieuwe schuilplaats kunnen ze door uw wijk komen en hier alles vinden wat ze nodig hebben. Een schuilplaats, voedsel in de vorm van vuilnis en etensresten op straat en water uit plassen of slootjes.

Begin met ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een rat gewoon via de voordeur of achterdeur naar binnen glipt terwijl je zelf even met de buren staat te praten. Controleer of er geen gaten in de buitengevel zitten, zoals doorvoergaten van leidingen of brede kieren in het metselwerk. Maak deze openingen dicht met cement of staalwol. Woon je op de begane grond, dicht dan alle gaten en doorvoeren naar de kruipruimte.

Daarnaast is een goede hygiëne en het opruimen van voedsel belangrijk. Doe de vaat dagelijks, maak de tafel en de keuken goed schoon. Bewaar voedsel in afgesloten bakjes in de kast of koelkast. Laat deze plastic bakjes niet op de tafel of het aanrecht staan, ratten knagen gewoon door het plastic heen.