Dit jaar hebben we veel berichten van mensen gekregen die vreemde beestjes in huis tegen zijn gekomen. Vaak denkt men aan boktor of kakkerlak, maar meestal geeft men aan dat het gaat om een vreemd beestje. In veel gevallen gaat het dan om de grauwe veldwants, berkenwants of om een bladpootrandwants. Deze insecten zoeken tijdens de herfst een fijne  plek om de winter door te brengen en vinden warme woonhuizen vaak een geschikte plek om te overwinteren. Deze insecten zijn volledig onschadelijk, en brengen ook geen ziektes over. 

Graag geven wij u wat tips mocht u veel hinder ondervinden van de veldwants, berkenwants of bladpootrandwants.

 

Bladpootrandwants

De bladpootrandwants is een relatief nieuw insect in Nederland. Deze wants is voor het eerst in Nederland gezien in 2007 en is daarom voor veel mensen een onbekend beestje. Het insect komt van origine uit Amerika. Een bladpootrandwants is ongeveer 2 centimeter lang, roodbruin van kleur en heeft twee kenmerkende strepen met een witte rand op zijn lijf. Bladpootrandwantsen leven buiten van zaden van naaldbomen en verschillende soorten coniferen. In het najaar zoeken ze graag beschutte plekken op om te kunnen overwinteren. Hun primaire verdediging is het afscheiden van een bitter, onwelriekend vocht, maar soms kunnen ze ook juist aangenaam naar appels, bananen of dennen ruiken. Dit merken we met name als de bladpootrandwants wordt kapot gedrukt. Wilt u meer weten over de bestrijding van de bladpootrandwants? Lees hier meer over op de betreffende pagina

 

Grauwe veldwants

De grauwe veldwants is net zo’n  grote onbekende als de bladpootrandwants. Ook deze wants is altijd vrij zeldzaam geweest, maar is dit jaar in groten getale opgedoken in Nederland. De grauwe veldwants loopt vaak tegen ramen omhoog, op zoek naar een plek om te overwinteren. Net als de bladpootrandwants vindt de grauwe veldwants woningen een uitstekende plek om de winter door te brengen. De grauwe veldwants wordt ook wel eens de grauwe schildwants genoemd. Hij is veertien tot zestien millimeter groot en geelachtig grijs tot bruin van kleur. De grauwe veldwants is net als de bladpootrandwants volledig onschuldig. De grauwe veldwants scheidt een stinkende vloeistof af als hij zich bedreigd voelt. Daarom raden wij dan ook aan deze insecten niet te verdrukken of kapot te slaan.

 

Berkenwants

De berkenwants en de grauwe veldwants verschillen niet enorm. De berkenwants komt vooral voor in Noord en Midden Europa, maar heeft zich verspreid tot in Siberië en China. De rood-lichtbruine, 4,5 - 5,5 mm lange berkenwants heeft een breedovale vorm. Op de kop, het halsschild en het schildje zitten talrijke zwarte tot bruine putjes. De dwarsrichels van het halsschild hebben een zwarte zoom. Het membraan van de voorvleugel zijn licht gekleurd en glasachtig doorzichtig. De roodachtige poten zijn verhoudingsgewijs kort. De antennes zijn vierdelig. Net als zijn soortgenoten zal de berkenwants een niet heel erg aangename geur verspreiden bij dreiging, maar ook als het insect geplet wordt. De berkenwants leeft bij voorkeur op berken, maar kan ook voorkomen op andere loofbomen zoals elzen en lijsterbessen. Soms is de berkenwants ook op kruidachtige planten aan te treffen. De volwassen insecten en de larven zuigen aan onrijpe en rijpe zaden. Soms zuigen ze ook kleine insecten en insecteneitjes uit. De volwassen wants zoekt bij de eerste koude nachten een beschutte overwinteringsplaats zoals houtspleten, onder basten en droog stro. Maar dus ook in onze woningen en/of bedrijven willen zij zich nog weleens ophouden om de winter door te komen. In het voorjaar, vaak eind maart, komen de berkenwantsen weer tevoorschijn.

 

Hoe kun je overlast voorkomen?

Deze insecten leven met name buiten en komen ‘per toeval’ huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Daarnaast vormen deze wantsen geen bedreiging voor mens en huisdier.  Om te voorkomen dat bladpootrandwantsen en grauwe veldwantsen uw huis binnendringen, is het belangrijk om ramen en deuren gesloten te houden of een hor te plaatsen. Mocht u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch nog last houden, kijk dan goed of er kieren, gaten en/of spleten in de muur of kozijnen zitten waardoor deze kleine insecten kunnen binnendringen. Indien dit het geval is, kunt u deze gaten dicht maken. Het bestrijden van de bladpootrandwants, berkenwants en grauwe veldwants door middel van insecticiden is niet altijd nodig. Indien er grote getalen van deze insecten in uw woning en/of bedrijf voorkomen kunt u ons altijd om raad vragen, maar bij kleine aantallen is simpelweg een stofzuiger gebruiken voldoende om ze te verwijderen.