De verlichting in de keuken gaat aan, en overal schieten ze weg. Zilvervisjes! Vieze smerige zilvervisjes. Tijd om het eens goed aan te pakken. Maar hoe doen we dat? En wat zijn zilvervisjes? Nog belangrijker hoe komen we er vanaf?
Kan ik zelf zilvervisjes bestrijden?
Het is vaak erg lastig om van zilvervisjes af te komen. Er zijn namelijk een hele hoop factoren om rekening mee te houden. Waar men onder andere rekening mee moet houden is de relatieve luchtvochtigheid in huis. Zilvervisjes houden namelijk erg van een omgeving waar de luchtvochtigheid wat hoger is dan standaard. Daarnaast zijn ze erg lichtgevoelig, dus houden zij zich het liefste op bij locaties waar minder licht aanwezig is. Zelf zilvervisjes bestrijden kan met lijmvallen, maar kan ook met speciale sprays tegen zilvervisjes.


Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes (Lepisma saccharina), zijn kleine kruipende insecten die behoren tot de orde Thysanura (Franjestaarten), waar ook de ovenvisjes en papiervisjes toe behoren. Ze danken hun naam aan hun zilverachtige kleur, fijne schubben en wiebelende beweging tijdens het verplaatsen waardoor ze op een vis lijken. Zilvervisjes zijn zilverachtig-blauw of zilvergrijs van kleur en zijn ongeveer 10 mm tot 12 mm groot. Zilvervisjes zijn onder andere te herkennen aan draadvormige antennen of voelsprieten op de kop, 3 paar geelbruine poten en 3 staartdraden aan de achterkant. Ze zijn voornamelijk in de nachtelijke uren actief en kunnen zich met een zeer hoge snelheid voortbewegen. Zilvervisjes worden door sommige mensen ook wel onterecht “zilvervliesjes” of “zilvervlies beestjes” genoemd.
Waar komen zilvervisjes vandaan?
Zilvervisjes kruipen van huis naar huis en van kamer naar kamer door de kleinste kieren en gaten in muren en plafonds. Zilvervisjes leven het liefste op vochtige, warme plekken en leven daarom graag in nieuwbouwhuizen. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk uitermate geschikt voor deze kleine beestjes omdat er nog jarenlang vocht uit het beton en hout verdampt dat gebruikt is bij de bouw van uw woning. U komt ze tevens vaak tegen op warme, vochtige plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer, zolder en kelder.
Het feit dat zilvervisjes van vochtige en warme omgevingen houden is dan ook de reden waarom mensen soms zilvervisjes in bed tegenkomen. Uw bed wordt namelijk iedere nacht verwarmd door uw lichaam. Door het zweet en het ademen tijdens de slaap krijgt u een vochtig matras dat een zeer geschikte omgeving is voor zilvervisjes. Het is dan ook erg belangrijk om uw kamer regelmatig te luchten en ventileren.
hoe kom ik aan zilvervisjes?
De meest gestelde vraag die wij krijgen is: Wat is de oorzaak van hun zilvervisjes probleem. U vind ze vaak op warme, vochtige plaatsen. De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Zilvervisjes leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kunt u de overlast beperken. Er wordt vaak gedacht dat het te wijten is aan slechte hygiëne in huis. Dit is echter een fabeltje.
Hoe kom je van zilvervisjes af?
Om te beginnen, probeer er achter te komen waar een eventueel vochtprobleem zich bevind. Dan hier tegen namelijk actie ondernomen worden. Dit zal al heel veel schelen in de overlast. Maar vergeet ook zeker niet te ventileren in huis, tenslotte condens is ook vocht. Zilvervisjes houden van schuilmogelijkheden, en een van de belangrijkste tips is dan ook deze te ontnemen. Kit naden en kieren goed af zodat ze zicht niet meer kunnen verstoppen. Zorg er ook voor dat je behang netjes aansluit, dan hebben ze geen manier om er onder te kruipen.
Leggen zilvervisjes eitjes?
Jazeker, sommige zilvervisjes leggen tot wel 100 eitjes op een dag. De eitjes zijn moeilijk te vinden, doordat ze vaak verborgen liggen in barsten en kleine spleten. Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus voor heel veel nageslacht zorgen.
Wat eten zilvervisjes?
Zilvervisjes eten graag zetmeelhoudende en koolhydraatrijke producten zoals broodkruimels, meel, pasta en aardappelen. U kunt ze dan ook vaak tegenkomen in uw keuken. Een bijzonderheid is hun vermogen om cellulose te verteren, waardoor ze in staat zijn om te overleven op alleen maar papier en behang.
Zijn zilvervisjes schadelijk?
Als zilvervisjes in zeer grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en eventueel zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met bacteriën en schimmels die aan hun poten zijn blijven hangen. Zilvervisjes zijn vooral erg vervelend, vooral als u ze in de slaapkamer of zelfs in uw bed tegenkomt, zeker als u zich beseft dat ze hun hele leven blijven vervellen en u deze restanten dus overal in uw huis en in uw bed kunt tegen komen. Zilvervisjes zijn in kleine aantallen niet schadelijk, echter zijn er wel verhalen bekend van mensen die last kregen van ademhalingsklachten wanneer er veel zilvervisjes in huis aanwezig zijn.
Ondervind u overlast van zilvervisjes, en wilt u er wat aan laten doen. Kijk dan eens op onze pagina over zilvervisjesbestrijding, of bel direct 013-7610160 voor meer informatie. Uiteraard kunnen wij u ook terugbellen.