Kennisbank

SPM ongediertebestrijding: Meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van ongediertebestrijding

Bijensoorten die Verward Kunnen Worden met Wespen

Inhoud

Het is geel en zwart, dan zal het wel een wesp zijn toch? Of nee het is toch een bij. Bijen en wespen behoren beiden tot de orde van de Hymenoptera en delen enkele gelijkenissen in uiterlijk en gedrag, wat soms leidt tot verwarring tussen de twee. In dit artikel van onze kennisbank duiken we dieper in op verschillende bijensoorten die vaak verward worden met wespen, en onderzoeken we hun unieke kenmerken en ecologische rol.

Houdt wel altijd rekening met de volgende zaken:

  • Wees voorzichtig bij het benaderen van bijen. Bijen kunnen steken vanuit verdediging
  • Het wordt aanbevolen om professionele hulp in te schakelen voor het veilig verwijderen van bijen, aangezien het verstoren ervan tot gevaarlijke situaties kan leiden

Metselbijen (Osmia spp.)

Metselbijen zijn een diverse groep bijen die behoren tot het geslacht Osmia. Ze staan bekend om hun gewoonte om nesten te bouwen met behulp van modder, klei of ander zacht materiaal. Deze solitaire bijen graven kleine holtes in de grond of in hout, waar ze vervolgens cellen bouwen en bevoorraden met stuifmeel en nectar voor hun nakomelingen. Met regelmaat komt het voor dat metselbijen openingen dichtmaken met bijvoorbeeld stuifmeel, dit betekend nog niet direct dat er dan een nest zit. Metselbijen worden soms verward met wespen, maar ze zijn vreedzame bestuivers die een belangrijke rol spelen in de bestuiving van fruitbomen en wilde planten.

Behangersbijen (Megachile spp.)

Behangersbijen behoren tot de familie Megachilidae. Deze bijen hebben een unieke gewoonte: ze bekleden hun nestgangen met zorgvuldig gesneden stukjes blad, waardoor een opmerkelijk kokertje ontstaat. Binnenin deze kokertjes leggen ze een enkel ei, omgeven door een mengsel van stuifmeel en nectar. Als je rozenstruiken in de tuin hebt, kun je af en toe opmerken dat er kleine stukjes blad ontbreken. Deze missende stukjes zijn echter geen willekeurig afgebeten hoekjes; integendeel, ze zijn perfect uitgesneden, rond of langwerpig. 

Behangersbijen worden vaak verward met wespen. Het is niet noodzakelijk om deze bijensoort te bestrijden
Metselbijen doen hun naam eer aan, met regelmaat maken ze openingen dicht.
Vorige slide
Volgende slide
Hommels zijn graag geziene gasten in iedere tuin en ook zeer belangrijk voor de natuur
Honingbijen zijn essentieel voor de natuur. Bij overlast altijd een imker raadplegen.
Vorige slide
Volgende slide

Hommels (Bombus spp.)

Hommels behoren tot het geslacht Bombus en zijn stevige, harige bijen die vaak worden verward met wespen vanwege hun grootte en gestreepte uiterlijk. Ze leven in kleine kolonies en spelen een belangrijke rol als bestuivers van diverse plantensoorten, waaronder veel gewassen in de landbouw. Hommels zijn bekend om hun vermogen om te trillen tijdens het bestuiven, wat hen bijzonder efficiënt maakt in het verzamelen van stuifmeel. Het bestrijden van hommels is niet noodzakelijk, het betreffen namelijk zeer vriendelijke insecten. Daarnaast zijn ze extreem belangrijk voor ons ecosysteem.

Honingbijen (Apis mellifera)

Honingbijen behoren tot het geslacht Apis en zijn sociale insecten die bekend staan om hun grote kolonies en honingproductie. Ze worden soms verward met wespen vanwege hun gestreepte uiterlijk. Maar meestal worden wij gebeld in het voorjaar als er grote bijenzwermen zijn. Honingbijen zijn cruciale bestuivers van veel gewassen en spelen een essentiële rol in de landbouw en voedselproductie. Ze leven in grote kolonies, geleid door een koningin, en werken samen om de kolonie te onderhouden en te beschermen. Bestrijding van honingbijen is zeer onwenselijk. Bij overlast moet altijd een imker geraadpleegd worden.

SPM ongediertebestrijding: Herkennen van wespen

Het Herkennen van Wespen

Wespen behoren tot de Hymenoptera-orde, een groep insecten die ook bijen en mieren omvat. Ze zijn belangrijk in de natuur als bestuivers en als controle op insectenpopulaties. Ondanks hun nuttige rol worden ze soms gevreesd vanwege hun steken.
Een Bijenzwerm kan beangstigend zijn voor veel mensen

Bijenzwermen

Bijenzwermen komen meestal voor in het voorjaar, wanneer bijenkolonies zich voorbereiden op het hoogseizoen van hun activiteit. Dit gebeurt doorgaans tussen april en juni, afhankelijk van de regio en het lokale klimaat.