Kennisbank

SPM ongediertebestrijding: Meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van ongediertebestrijding

Houtworm Herkennen: Een Uitgebreide Gids

Inhoud

Het herkennen van houtworm in uw woning of in houten structuren kan de sleutel zijn tot het voorkomen van ernstige schade. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe u houtworm kunt identificeren, begrijpen en bestrijden, met speciale aandacht voor de houtwormkever en zijn larven.

Wat is een Houtworm?

Houtworm is niet zozeer een specifieke worm, maar juist de larve fase van bepaalde soorten kevers, waaronder de veel voorkomende houtwormkever. Deze larven boren door hout, waarbij ze belangrijke structurele schade kunnen veroorzaken voordat ze verpoppen en zich ontwikkelen tot volwassen kevers. De term “houtworm” verwijst dus naar de vernietigende larven die binnen in het hout leven en zich voeden met dit hout. 

Levenscyclus van houtaantasters

De cyclus begint wanneer een vrouwelijke kever eitjes legt in de spleten en kieren van hout. Na het uitkomen voeden de larven zich met het hout, wat leidt tot interne schade over een periode die kan variëren van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de soort. De huisboktor heeft bijvoorbeeld een veel langere ontwikkelingstijd, namelijk 4 tot 5 jaar echter zijn er ook gevallen van maar liefst 12 jaar bekend. De larven verpoppen zich in het hout zodra zij voldoende hebben gegeten en veranderen uiteindelijk in volwassen kevers die uitvliegen om het proces te herhalen.

Neem vandaag nog contact op voor een gratis inspectie

Houtaantasters herkennen

Houtworm herkennen in uw meubels of structurele houtwerken is cruciaal om te voorkomen dat kleine besmettingen uitgroeien tot ernstige problemen. Hier zijn gedetailleerde stappen en aanwijzingen om houtworm effectief te identificeren:

 1. Kleine Uitvliegopeningen: Zoek naar kleine, ronde gaatjes in het houtoppervlak, meestal niet groter dan 1-2 mm in diameter. Deze gaatjes worden veroorzaakt door volwassen kevers die uit het hout tevoorschijn komen na hun ontwikkelingsfase binnenin.

 2. Boormeel: Dit fijne, poederachtige houtstof (soms gezien als zaagsel) is vaak zichtbaar onder besmet hout en rond de uitvliegopeningen. De aanwezigheid van vers boormeel kan duiden op actieve larven die zich nog steeds voeden met het hout.

 3. Zacht of Beschadigd Hout: Hout dat makkelijk afbrokkelt of buitengewoon zacht aanvoelt bij lichte druk kan een teken zijn van uitgebreide houtwormschade. Dit kan gepaard gaan met een onregelmatige of golvende oppervlakte waar het hout verzwakt is.

Gebruik van hulpmiddelen bij houtworm herkennen

Een vergrootglas kan nuttig zijn om de kleinere tekenen van houtworm te identificeren:

 • Inspecteer de Gaatjes: Gebruik een vergrootglas om de randen van de uitvliegopeningen te bekijken. Scherpe, schone randen zijn vaak een teken van recente activiteit.
 • Controleer op Larven: In sommige gevallen kunnen de larven zelf zichtbaar zijn net onder het oppervlak van het hout. Het gebruik van een sterke lichtbron kan helpen om deze larven te spotten door de dunne huid van het hout.

Professionele Evaluatie

Als u tekenen van houtworm aantreft maar niet zeker bent van de omvang van de besmetting, kan een professionele inspectie nodig zijn. Experts zoals die van SPM Ongediertebestrijding kunnen een gedetailleerd onderzoek uitvoeren en de beste aanpak voor behandeling en preventie adviseren. Herkennen van houtworm of andere houtaantasters is cruciaal in het kiezen van de juiste behandelingsmethode en het tot een goed einde brengen van de overlast. 

Neem vandaag nog contact op voor een gratis inspectie

Gewone Houtwormkever Herkennen 

De gewone houtwormkever, meestal aangeduid als houtworm, is een van de meest voorkomende houtaantastende insecten in houten structuren en meubilair. Dit ongedierte kan aanzienlijke schade aanrichten, vooral als de besmetting onopgemerkt blijft over langere tijd.

Levenscyclus en Gedrag

De levenscyclus van de gewone houtwormkever kan variëren van één tot drie jaar, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid. Het vrouwtje legt haar eitjes direct in de houtspleten of in oude uitvliegopeningen. Nadat de larven uitkomen voeden zij zich met het hout, boren tunneltjes en veroorzaken interne schade voordat ze zich gaan verpoppen en als volwassen kevers naar buiten komen om te paren en het proces te herhalen. De gewone houtwormkever heeft een gemiddelde ontwikkelingstijd (van ei-larve-pop-volwassen) 2 tot 5 jaar.

Herkenningstekens van een Besmetting

 • Uitvliegopeningen: Kleine, ronde gaatjes van ongeveer 1-2 mm diameter zijn een duidelijk teken van besmetting. Deze gaatjes ontstaan wanneer de volwassen kevers uitvliegen.
 • Boormeel: De aanwezigheid van fijn, poederachtig boormeel onderaan besmet hout is een indicator van actieve larven.
 • Schade: Een belangrijk herkenningspunt met betrekking tot houtworm is wel de schade die achterblijft. In sommige gevallen breken hele stukken hout af.
 
 
Uitvlieg openingen van houtworm zijn zeer herkenbaar
Het boormeel van de houtwormkever
Vorige slide
Volgende slide

Houtworm herkennen: actief of niet

Actieve houtworm herkennen is erg lastig. Desondanks is het onderscheiden van een actieve houtworm besmetting van oude besmetting essentieel voor een effectieve behandeling:

 • Recent Boormeel: Vers en schoon boormeel duidt meestal op een actieve besmetting. Oud boormeel ziet er daarentegen vaak dof en gecomprimeerd uit, en is veel gevallen verkleurd ten opzichte van het hout. Vers boormeel is een heel stuk lichter van kleur dan oud boormeel.
 • Seizoenspatronen: Houtwormkevers zijn seizoensgebonden. Volwassen kevers verschijnen en verlaten het hout vaak in de lente en zomer, dus de aanwezigheid van nieuwe gaatjes en boormeel tijdens deze maanden kan wijzen op actieve besmetting.
 • Geluid: Houtworm herkennen op basis van geluid is zeer lastig, en nagenoeg niet te realiseren. Ondanks er wel soorten zijn die geluid maken in het hout, is het in de praktijk zeer lastig.

Huisboktor Herkennen

De huisboktor is een van de grootste bedreigingen voor houten structuren in woningen en andere panden, vooral in Europa. Deze kever (dan wel tor) is groter dan de gewone houtwormkever, met volwassenen die tot 25 mm lang kunnen worden. De larven, die veel schade aanrichten, kunnen tot 30 mm lang worden. De huisboktor heeft een extreme voorkeur voor naaldhout, de kans dat de huisboktor wordt aangetroffen in loofhout is zeer klein. Worden er grote gangen aangetroffen in loofhout, dan kan het een besmetting zijn van de grote houtwormkever, ook wel bonte knaagkever genoemd. Boktor of houtworm herkennen kunt u beter overlaten aan professionals. 

Herkennen van Huisboktor Aantasting

 • Uiterlijk: De huisboktor heeft een zwart of donkerbruin gepantserd lichaam met lange antennes.
 • Schade: De larven van de huisboktor boren grote, ovale gaten die veel groter zijn dan die van de gewone houtwormkever. Ze laten ook grover boormeel achter, dat vaak meer lijkt op kleine houtkrullen dan op fijn poeder.
 • Geluid: In stille omstandigheden kunt u soms het knagende geluid van actieve larven horen.

Spinthoutkever Herkennen

De spinthoutkever is vooral bekend om zijn voorkeur voor spinthout, het jongere, zachtere hout net onder de bast van een boom. Deze kever kan ernstige schade aanrichten aan onbehandeld hout. De spinthoutkever heeft een voorkeer voor loofhout zoals bijvoorbeeld eiken. Het vervelende is met name dat dit insect een zeer snelle ontwikkelingstijd heeft. Afhankelijk van de omstandigheden kan een spinthoutkever zich volledig ontwikkelen, van ei tot volwassen insect, tussen de 3 maanden en de 2 jaar. Normaal gesproken heeft de spinthoutkever een generatie per jaar, met een warmere omgeving kan dit zelfs uitbreiden naar 2 generaties per jaar zijn.

Herkennen van Spinthoutkever Aantasting

 • Uiterlijk: Spinthoutkevers zijn klein, meestal 3-7 mm lang, met een smal, langwerpig lichaam en een roodbruine tot donkerbruine kleur.
 • Schade: De schade kenmerkt zich door zeer fijne, ronde gaatjes van ongeveer 1-2 mm breed. Het boormeel is zeer fijn en voelt aan als talkpoeder, wat onderscheidend is voor deze soort.
 • Voorkeur voor Hout: Deze kevers hebben een voorkeur voor hardhout, zoals eik en walnoot, vooral waar het spinthout rijk is aan zetmeel.
Spinthoutkever ontwikkelt zich zeer snel en is behoorlijk destructief tijdens de larve fase

Grote Houtwormkever Herkennen

De grote houtwormkever is onder veel namen bekend. Namen die worden verbonden aan dit insect zijn: bonte knaagkever, grote houtwormkever en bonte klopkever. De grote houtwormkever is een van de grotere houtaantasters en is ook zeer destructief. De kever zelf wordt ongeveer 6 tot 8 mm lang en heeft een bruine kleur met een vlekkerige beharing. Dit is dan ook direct een groot verschil met zijn kleinere neefje de gewone houtwormkever. De grote houtwormkever heeft een voorkeur voor loofhout zoals eiken, in een zeer enkel geval kan de larve van dit insect ook worden aangetroffen worden in naaldhout. Welk belangrijk om te weten is dat er een heel belangrijke voorwaarde is voor de grote houtwormkever. Er moet een vochtprobleem zijn, het hout moet namelijk vochtig zijn, dan wel een schimmel bevatten. Anders vindt de grote houtwormkever het hout niet interessant genoeg om de larven te laten ontwikkelen. 

Herkennen van Grote Houtwormkever Aantasting

 • Uiterlijk: De volwassen kevers zijn 6-9 mm lang en hebben een opvallend bont patroon van gele en zwarte schubben op hun vleugels.
 • Schade: De uitvliegopeningen zijn relatief groot, tot 3-4 mm in diameter. Het boormeel is grover en heeft een bunzig uiterlijk, wat duidt op de aanwezigheid van deze kever.
 • Geluid: Een interessant kenmerk van de bonte knaagkever is het ’tikken’ dat ze produceren, een geluid dat vooral ’s nachts te horen is en wordt gebruikt om partners aan te trekken.
 • Schimmel/Vocht: Zonder schimmel of vochtprobleem vindt de grote houtworm kever het hout niet interessant. 
De grote houtwormkever is als larve al indrukwekkend
De grote houtwormkever, ook bekend als bonte knaagkever
Vorige slide
Volgende slide

Waarom Kiezen voor Professionele Houtwormbestrijding?

Hoewel er verschillende doe-het-zelf methoden zijn voor de bestrijding van houtworm, zijn er overtuigende redenen om te kiezen voor professionele houtwormbestrijding. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen besproken:

1. Deskundige Identificatie en Diagnose

Een nauwkeurige identificatie van het type houtaantaster is cruciaal voor een effectieve behandeling. Professionele ongediertebestrijders hebben de kennis en ervaring om verschillende soorten houtaantastende insecten te identificeren en de omvang van de problemen nauwkeurig te beoordelen. Dit is essentieel omdat verschillende plagen, verschillende behandelingen vereisen. Laat daarom houtworm herkennen over aan experts zoals SPM ongediertebestrijding.

2. Effectieve en Doelgerichte Behandelingen

Professionele bestrijders hebben toegang tot krachtigere insecticiden en geavanceerde applicatietechnieken die niet beschikbaar zijn voor de gemiddelde consument. Deze producten en methoden zijn effectiever bij het penetreren van diep in het hout, waar houtwormen en hun larven leven en zich voeden, en verzekeren een grondiger uitroeiing van de plaag.

3. Veiligheid

De chemicaliën die gebruikt worden in de bestrijding van houtworm kunnen giftig zijn en vereisen zorgvuldige hantering om blootstelling te voorkomen. Professionele ongediertebestrijders zijn getraind in het veilig toepassen van deze chemicaliën en nemen adequate veiligheidsmaatregelen om zowel mensen als huisdieren te beschermen.

4. Kostenefficiëntie

Hoewel de initiële kosten van professionele houtwormbestrijding hoger kunnen zijn dan doe-het-zelf methoden, kan het op lange termijn kostenbesparend zijn. Professionals zorgen voor een grondige uitroeiing van de plaag, wat verdere schade en dus extra reparatiekosten voorkomt. Bovendien bieden wij tot wel 10 jaar garantie op ons werk, wat extra gemoedsrust geeft.

5. Gepersonaliseerde Service

Elk gebouw en elke houtwormbesmetting is uniek. Professionele ongediertebestrijders bieden gepersonaliseerde serviceplannen aan die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van jouw eigendom en de aard van de besmetting. Dit persoonlijke behandelplan zorgt voor de meest effectieve bestrijding van de plaag. Of het nu gaat om houtworm herkennen of bestrijden, bij SPM ongediertebestrijding bent u op de juiste plek.

Laat je houtworm bestrijden
Lees meer
Houtworm in schuur of garage
Lees meer
Houtworm op Zolder
Lees meer
Alles wat je moet weten over Houtwormbestrijding
Lees meer