Kennisbank

SPM ongediertebestrijding: Meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van ongediertebestrijding

Waarom schimmel in huis? Oorzaken van schimmel

Inhoud

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen schade aan je woning kan veroorzaken, maar ook ernstige gezondheidsrisico’s kan meebrengen. In dit artikel verkennen we de verschillende oorzaken van schimmel en geven we tips hoe je dit kunt voorkomen. Begrijpen waarom schimmel optreedt, is de eerste stap naar een gezondere leefomgeving.

Wat is schimmel?

Schimmel bestaat uit talrijke microscopische organismen die van nature in onze omgeving voorkomen. Deze organismen kunnen inactief blijven totdat de omstandigheden – vooral vochtigheid, dan wel vocht – hen stimuleren om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Schimmel verspreidt zich door de lucht via minuscule sporen, die overal kunnen overleven, zelfs op plaatsen waar geen zichtbare schimmel aanwezig is. Wanneer deze sporen een vochtig oppervlak vinden, beginnen ze te koloniseren en vormen ze schimmelkolonies die vaak zichtbaar zijn als vlekken in verschillende kleuren en die gepaard kunnen gaan met een kenmerkende muffe geur. Deze groei kan snel escaleren onder de juiste omstandigheden, wat resulteert in uitgebreide schimmel problemen binnen woningen.

Schimmel kan groeien op de gekste plekken. Voornaamste reden waarom ergens een schimmel aanwezig is, is vocht.
In badkamers komt met name vaak zwarte schimmel voor. Ook hier is vocht de hoofdoorzaak.
Vorige slide
Volgende slide

Oorzaken van schimmel in huis

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem dat verschillende onderliggende oorzaken kan hebben. Hier zijn de voornaamste redenen waarom schimmel zich zo makkelijk in woningen kan ontwikkelen tot een probleem:

Vochtproblemen: Vocht is de primaire aanjager van schimmelgroei. Vocht kan op verschillende manieren in een huis terechtkomen:

 • Lekkages: Of het nu gaat om een lekkend dak, lekkende leidingen of een beschadigde fundering, elk van deze problemen kan leiden tot overtollig vocht dat een voedingsbodem voor schimmel vormt.
 • Condensatie: Condens kan ontstaan wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken, zoals ramen of buitenmuren, wat leidt tot druppelvorming die niet snel verdampt.
 • Overstromingen: Deze ernstige gebeurtenissen brengen grote hoeveelheden water binnen die diep in structuren en materialen doordringen, waardoor schimmel gemakkelijk kan ontstaan en gedijen.
 • Infiltratie van oppervlaktewater: Dit gebeurt wanneer water van buiten het huis, zoals van regen of smeltende sneeuw, zijn weg vindt naar binnen door onvoldoende buitenafwatering of landschapsproblemen.
 • Hydrostatische druk: Dit ontstaat wanneer water zich in de grond rondom de fundering ophoopt, vooral na zware regenval of sneeuwsmelt. De druk van dit opgehoopte water kan ervoor zorgen dat water door scheuren, gaten of poreuze materialen in de muren of wanden sijpelt.
 • Capillaire actie: Water kan omhoog trekken door de kleine poriën in beton of metselwerk, een fenomeen bekend als capillariteit. Dit kan vochtige muren veroorzaken, zelfs boven de grond, wat de groei van schimmel binnen kan bevorderen.

Slechte ventilatie: Moderne woningen zijn vaak zeer energie-efficiënt en kunnen daardoor ’te goed’ afgesloten zijn, wat de luchtcirculatie beperkt. Dit kan leiden tot vochtige lucht die vastzit in huis, vooral in ruimtes zoals de keuken en badkamer, waar veel vocht wordt geproduceerd. Een gebrek aan adequate ventilatie creëert ideale omstandigheden voor schimmel om zich te ontwikkelen.

Hoge luchtvochtigheid: In bepaalde klimaten, of tijdens bepaalde seizoenen, kan de luchtvochtigheid in huis natuurlijk hoog zijn. Schimmel gedijt in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid, vooral als deze consistent boven de 60% blijft.

Gebrek aan onderhoud: Huizen die niet goed worden onderhouden kunnen kwetsbaar zijn voor schimmelgroei. Het negeren van regulier onderhoud en noodzakelijke reparaties zoals het vervangen van versleten kit of het repareren van beschadigde dakgoten kan leiden tot vochtproblemen.

Bouwmaterialen en inrichting: Bepaalde bouwmaterialen en meubels kunnen gevoeliger zijn voor schimmelgroei. Materialen die vocht absorberen en vasthouden, zoals gipsplaat of bepaalde soorten hout, bieden schimmels een rijke voedingsbron en een plek om te groeien.

Grondwaterinfiltratie: In sommige huizen kan water uit de omringende grond binnendringen, vooral in kelders en kruipruimtes. Dit fenomeen wordt vaak verergerd door slechte drainage rondom het huis.

Elk van deze oorzaken vraagt om specifieke preventieve maatregelen en oplossingen om schimmelgroei te beheersen en te voorkomen. Het identificeren van de specifieke oorzaak is de eerste stap naar effectieve schimmelbestrijding en een gezonder thuis.

Oorzaak van schimmel gevonden?
Bel vandaag nog voor een gratis offerte voor de oplossing
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide
Bel direct voor een inspectie
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide

Waarom schimmel in Badkamer?

De badkamer is een van de meest voorkomende plaatsen voor schimmelgroei door de hoge vochtigheidsgraad die dagelijks wordt geproduceerd door douchen, baden en andere activiteiten.

 • Slechte ventilatie: Veel badkamers hebben onvoldoende ventilatie, waardoor vochtige lucht binnenshuis blijft en condenseert op muren en plafonds.
 • Frequent watergebruik: Dagelijks watergebruik zonder voldoende tijd om oppervlakken uit te laten drogen kan aanhoudende vochtigheid veroorzaken, wat schimmel bevordert.
 • Lekkende armaturen: Lekkende kranen en douchekoppen zorgen voor extra vocht, waardoor oppervlakken constant nat blijven.

Waarom schimmel in de Keuken?

De keuken is een andere hotspot voor schimmel vanwege koken, afwassen en andere activiteiten die stoom en vocht produceren.

 • Kookdampen: Stoom van koken kan condenseren op kasten en muren, vooral als er geen effectieve afzuigkap wordt gebruikt.
 • Afvoerlekkages: Lekkages onder de gootsteen of van apparaten zoals vaatwassers en koelkasten kunnen onopgemerkt blijven totdat schimmel zichtbaar wordt.
 • Onvoldoende luchtcirculatie: Beperkte luchtstroom in krappe keukens kan vocht vasthouden, waardoor de ruimte vatbaar is voor schimmel.

Waarom schimmel in de Kelder?

Kelders zijn bijzonder vatbaar voor schimmel vanwege hun ligging en de neiging om vochtig te zijn.

 • Externe vochtinfiltratie: Water kan door de muren sijpelen vanwege slechte drainage of hydrostatische druk van buitenaf.
 • Slechte ventilatie: Veel kelders hebben onvoldoende ventilatiesystemen, wat leidt tot stagnante, vochtige lucht.
 • Koude oppervlakken: Koude betonnen muren en vloeren kunnen leiden tot condensvorming wanneer warmere, vochtige lucht ermee in contact komt.

Waarom schimmel op Zolder?

Zolders kunnen schimmel met name ontwikkelen omdat er problemen zijn met isolatie en ventilatie.

 • Daklekkages: Water dat door het dak sijpelt, kan houten balken en isolatiematerialen doorweken.
 • Slechte ventilatie: Warme, vochtige lucht die vanuit het huis opstijgt, kan condenseren op de koudere zolderoppervlakken tijdens koudere maanden.
 • Isolatieproblemen: Onvoldoende of onjuist geïnstalleerde isolatie kan vochtproblemen verergeren door condensatiepunten te creëren.
Professionele schimmel bestrijding
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide
Problemen met vocht en schimmel?
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide

Waarom schimmel in de Slaapkamer?

 • Matrassen en kussens: Deze kunnen vocht vasthouden van zweet tijdens het slapen, wat een broedplaats voor schimmel kan worden, vooral als de kamer slecht geventileerd is.
 • Achter behang: Schimmel kan groeien op de lijm achter behang, vooral als de muren vochtig zijn door slechte isolatie of externe lekkages.
 • Ramen en raamkozijnen: Condensatie op ramen, vooral in koudere maanden, kan leiden tot schimmelvorming rond raamkozijnen.

Waarom schimmel in de Woonkamer?

 • Meubilair: Banken en stoelen die van stof zijn gemaakt, kunnen vocht opnemen en vasthouden, waardoor schimmel kan ontstaan, vooral als ze niet regelmatig worden schoongemaakt of als ze in vochtige ruimtes staan.
 • Planten: Huisplanten kunnen de luchtvochtigheid verhogen en als ze overmatig worden bewaterd, kan er zich schimmel vormen in en rond de potten.
 • Boeken en papieren: In boekenkasten kan schimmel groeien op de bladzijden van boeken en op andere papieren materialen als de omgeving vochtig is.
 • Wanden en muren: Wanden en muren kunnen last hebben van opzuigend vocht. Dit is een belangrijke oorzaak van schimmel
Vorige slide
Volgende slide

Preventieve Maatregelen en Oplossingen om Schimmel in Huis te Voorkomen

Het voorkomen van schimmel begint met het beheersen van vocht en het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Hier zijn enkele effectieve strategieën die huiseigenaren kunnen implementeren:

1. Beheers Vochtigheid

 • Gebruik ontvochtigers: In ruimtes die gevoelig zijn voor hoge vochtigheid, zoals kelders en badkamers, kan het gebruik van een ontvochtiger helpen om het vochtniveau te verlagen.
 • Monitor luchtvochtigheid: Houd de luchtvochtigheid thuis onder de 60%, idealiter tussen 30% en 50%. Hygrometers kunnen gebruikt worden om dit in de gaten te houden.

2. Verbeter Ventilatie

 • Installeer en onderhoud ventilatoren: Zorg ervoor dat badkamers en keukens uitgerust zijn met afzuigventilatoren die naar buiten ventileren.
 • Open ramen: Wanneer het weer het toelaat, open ramen regelmatig om frisse lucht binnen te laten en de luchtcirculatie te verbeteren.
 • Gebruik airconditioners en luchtreinigers: Deze apparaten kunnen helpen bij het reguleren van de luchtvochtigheid en het filteren van luchtdeeltjes.

3. Waterbeheer

 • Verzorg het landschap: Zorg ervoor dat de grond rondom het huis naar beneden afloopt, weg van de fundering, om te voorkomen dat water zich ophoopt.
 • Installeer en onderhoud goten en afvoeren: Houd goten schoon en zorg ervoor dat afvoeren vrij zijn van obstructies om water effectief weg te leiden van het huis.

4. Regelmatig Onderhoud en Inspecties

 • Inspecteer leidingen en kranen: Controleer regelmatig op lekkages en repareer ze onmiddellijk om vochtproblemen te voorkomen.
 • Controleer het dak en de fundering: Jaarlijkse inspecties kunnen vroegtijdige tekenen van lekkages of andere problemen die vocht kunnen veroorzaken identificeren.

5. Bouw- en Renovatiekeuzes

 • Kies schimmelresistente materialen: Voor renovaties of nieuwbouw, overweeg materialen zoals schimmelresistente gipsplaten en verf.
 • Zorg voor adequate isolatie: Correct geïnstalleerde isolatie kan helpen om condensatie te verminderen, wat een veelvoorkomende bron van vocht is.

6. Snel Reageren op Waterproblemen

 • Snelle reactie op overstromingen: In het geval van een overstroming, handel snel om alles te drogen en schoon te maken binnen 24-48 uur om de kans op schimmelvorming te verminderen.

7. Minimaliseer het Gebruik van Luchtbevochtigers

 • Beperk het gebruik: Als luchtbevochtigers nodig zijn, gebruik ze dan met mate en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te hoog wordt.

Niet alleen reinigen maar ook de oorzaak van schimmel aanpakken

Schimmel in uw woning of bedrijfsgebouw kan meer dan alleen een ongemak zijn; het vormt een ernstig risico voor zowel de structuur van het gebouw als voor de gezondheid van de bewoners. Bij SPM Ongediertebestrijding begrijpen we de urgentie van effectieve schimmelbestrijding en reiniging. Met jarenlange expertise staan wij klaar om schimmel aan te pakken en uw omgeving te herstellen naar een veilige, schone staat. Het herkennen en professioneel behandelen van schimmel is cruciaal voor het behoud van uw vastgoed en gezondheid. 

Professioneel schimmel laten verwijderen

Bij SPM Ongediertebestrijding begrijpen we de ernst en de urgentie die gepaard gaan met schimmelproblemen in uw woning of bedrijfspand. Schimmel vormt niet alleen een risico voor de structuur van gebouwen, maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Daarom bieden wij gespecialiseerde hulp bij schimmel, wij kunnen het hele proces van schimmelbestrijding voor u regelen. Met een diepgaande expertise in schimmel bestrijden en schimmel reiniging, zijn we uitgerust om een breed scala aan schimmelproblemen aan te pakken. Wij maken gebruik van de nieuwste methoden en middelen om schimmel te verwijderen.

Heeft u last van schimmel?
Laat ons u terugbellen!
Vul nu ons formulier in.

Waarom Kiezen voor SPM Ongediertebestrijding?

 • Ervaring en Expertise: Wij zijn gespecialiseerd in schimmelbestrijding en beschikken over een team van experts met diepgaande kennis en ervaring op het gebied van het bestrijden van schimmels. In ons team is meer dan 10 jaar aan ervaring aanwezig als het gaat om schimmel bestrijden.
 • Gratis Inspectie: Voordat er schimmelbestrijding kan plaatsvinden is het verstandig om een inspectie te laten plaatsvinden. De inspectie is volledig gratis zodat wij een vrijblijvende offerte voor u kunnen opstellen
 • Veiligheid voorop: Wij hanteren strikte veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat onze diensten geen risico vormen voor u, uw gezin, huisdieren en onze medewerkers.
 • Maatwerkoplossingen: Wij bieden maatwerk oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant, omdat geen enkele situatie hetzelfde is.
 • Snelle en Effectieve Behandeling: Onze bestrijders streven naar snelle en effectieve behandelingen, waardoor de schimmel snel bestreden is en de woning weer gereinigd is.
 • Duidelijke Klantcommunicatie: Bij SPM Ongediertebestrijding hechten we waarde aan transparante communicatie met onze klanten. Onze specialisten houden van eerlijkheid en duidelijkheid, van ons krijgt u dan ook altijd een eerlijk advies en duidelijke prijzen.
 • Klanttevredenheid en Betrouwbaarheid: Onze toewijding aan klanttevredenheid en betrouwbaarheid is de kern van onze dienstverlening, met een bewezen staat van dienst in succesvolle schimmelbestrijding.
 • All-In TarievenOnze klanten kennen ons niet anders. Duidelijkheid in alles wat wij doen. Vrijblijvende offertes, Géén Voorrijkosten, 
Laat uw schimmel bestrijden en verwijderen
Lees meer
Schimmelgeur verwijderen
Lees meer
Schimmel in de badkamer
Lees meer
Zwarte schimmel verwijderen
Lees meer