Optrekkend vocht

SPM: Uw Specialist in de Bestrijding van Optrekkend Vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem dat zowel in oude gebouwen als in nieuwere constructies kan voorkomen. Het treedt op wanneer grondwater door de kleine poriën in de fundering en muren omhoog trekt. Dit proces, vergelijkbaar met hoe water zich door een absorberende doek verspreidt, kan ernstige schade aan de structuur van het gebouw veroorzaken en leiden tot een ongezond woonklimaat.

Bij SPM begrijpen we hoe belangrijk het is om een droge en gezonde woon- of werkomgeving te hebben. Onze specialisten zijn getraind om deze problemen niet alleen te identificeren maar ook effectief aan te pakken met bewezen methoden. We bieden verschillende oplossingen aan, zoals het injecteren van speciale vochtwerende middelen in de muren tot het onderkappen van muren. Onze benadering is gericht op het bieden van duurzame resultaten, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over vochtproblemen zoals opstijgend vocht. Vraag vandaag nog uw gratis inspectie aan, en ontvang uw vrijblijvende offerte.

Loslatende verf?
Mogelijk heeft u last van optrekkend vocht
013-2084073
Optrekkend vocht, ook wel capillair vocht genoemd, is een verschijnsel waarbij water vanuit de grond omhoog trekt door de muren van een gebouw
Vorige slide
Volgende slide
Vocht in huis?
Bel direct voor een inspectie
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, ook wel capillair vocht genoemd, is een verschijnsel waarbij water vanuit de grond omhoog trekt door de muren van een gebouw. Dit gebeurt door de capillaire werking van de materialen waaruit de muren zijn opgebouwd, zoals baksteen of beton. Deze materialen bevatten minuscule kanaaltjes, bijna vergelijkbaar als de poriën in onze huid, waardoor het vocht zich opwaarts kan verplaatsen. Helaas wil dit vocht er altijd uit komen.

De impact van optrekkend vocht is niet te onderschatten. Het kan leiden tot vochtige muren, afbrokkelend pleisterwerk, beschadigd behang, en het kan zelfs de structuur van het gebouw aantasten. Bovendien draagt een vochtige omgeving bij aan de groei van schimmels en kan het een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit binnen. Dit maakt het een gezondheidsrisico, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen.

In gebouwen zonder voldoende vochtwerende maatregelen of in oudere gebouwen waar deze maatregelen in de loop van de tijd hebben gefaald, is optrekkend vocht een veelvoorkomend probleem. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste diagnose te stellen en effectieve methoden toe te passen om het vocht permanent tegen te gaan.

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht in een woning kan op verschillende manieren worden herkend. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen:

  • Vochtige Plekken:
    Vochtige plekken aan de onderkant van muren, vooral op de begane grond, zijn een duidelijk teken van optrekkend vocht.

  • Loslatend Behang of Verf:
    Behang of verf die begint te bladderen of los te laten aan de basis van muren, kan wijzen op vochtproblemen.

  • Schimmelvorming:
    Schimmel, vaak zichtbaar als donkere of groene vlekken aan de onderkant van muren, wijst op aanhoudende vochtigheid.

  • Zoutafzettingen:
    Witte, poederachtige afzettingen (zogenaamde zoutuitbloei) op muren, veroorzaakt door vocht dat zouten uit het bouwmateriaal trekt.

  • Muffe Lucht:
    Een constante muffe geur in huis, vooral in vochtige ruimtes, kan wijzen op optrekkend vocht. Deze geur wordt vaak veroorzaakt door de combinatie van vocht en schimmelvorming.

Het tijdig herkennen van deze signalen is van groot belang om verdere schade aan uw woning en mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals schimmelgroei, te voorkomen. Als u een of meerdere van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Optrekkend vocht zorgt ook voor hoge lucht vochtigheid
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide
Heeft u last van Vocht? Laat ons u terugbellen! Vul nu ons formulier in en krijg snel professioneel advies.

Waarom Kiezen voor SPM?

  • Ervaring en Expertise: Wij zijn gespecialiseerd in vochtwering en beschikken over een team van experts met diepgaande kennis en ervaring op het gebied van het bestrijden van vochtproblemen. In ons team is meer dan 10 jaar aan ervaring aanwezig als het gaat om het bestrijden van optrekkend vocht.
  • Veiligheid voorop: Wij hanteren strikte veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat onze diensten geen risico vormen voor u, uw gezin, huisdieren en onze medewerkers.
  • Maatwerkoplossingen: Wij bieden maatwerk oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant, omdat geen enkele situatie hetzelfde is. Tenslotte is ene kelder niet hetzelfde als een woonkamer.
  • Snelle en Effectieve Behandeling: Onze medewerkers streven naar snelle en effectieve behandelingen, waardoor vochtproblemen snel weer zijn opgelost.
  • Duidelijke Klantcommunicatie: Bij SPM hechten we waarde aan transparante communicatie met onze klanten. Onze specialisten houden van eerlijkheid en duidelijkheid, van ons krijgt u dan ook altijd een eerlijk advies en duidelijke prijzen. 
  • Klanttevredenheid en Betrouwbaarheid: Onze toewijding aan klanttevredenheid en betrouwbaarheid is de kern van onze dienstverlening, met een bewezen staat van dienst in succesvolle vochtwering.
  • All-In TarievenOnze klanten kennen ons niet anders. Duidelijkheid in alles wat wij doen. Vrijblijvende offertes, Géén Voorrijkosten 

Effectieve behandelingen tegen optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan ernstige schade veroorzaken aan de structuur van uw woning. Gelukkig biedt SPM een breed scala aan bewezen technieken om dit probleem effectief aan te pakken en verdere schade te voorkomen. Onze behandelingen zijn specifiek ontworpen om langdurige oplossingen te bieden voor zowel oudere als nieuwere gebouwen.

  1. Muren Injecteren
    Een van de meest gebruikte methoden om optrekkend vocht te bestrijden is het injecteren van een vochtwerende gel in de muren. Deze behandeling werkt door een barrière te creëren die voorkomt dat grondwater verder omhoog wordt getrokken. We beginnen met het boren van kleine gaatjes in de aangetaste muren, waar we vervolgens een speciale waterafstotende gel in injecteren. Deze gel verspreidt zich door de poriën van de muur en vormt een ondoordringbare laag die het vocht tegenhoudt. Het resultaat is een effectieve bescherming tegen optrekkend vocht voor de lange termijn.

  2. Onderkappen van Muren
    In sommige gevallen is het nodig om optrekkend vocht grondiger aan te pakken door de muur fysiek te onderbreken. Bij onderkappen wordt een deel van de muur verwijderd en vervangen door een waterdichte laag, die voorkomt dat vocht verder omhoog trekt. Hoewel dit een intensievere behandeling is, biedt het een zeer duurzame oplossing voor woningen waar andere methoden niet voldoende zijn. Deze techniek is vooral geschikt voor huizen met ernstige vochtproblemen.

  3. Impregneren van Buitenmuren
    Naast de behandelingen van binnenmuren kan het impregneren van buitenmuren een belangrijke rol spelen in het voorkomen van vochtproblemen. Bij deze methode brengen we een waterafstotend middel aan op de buitenkant van uw woning, waardoor de muren beschermd worden tegen vocht van buitenaf. Dit is een effectieve manier om te zorgen dat regenwater en vocht uit de grond niet in de muur kunnen doordringen. Het impregneermiddel trekt diep in de muur en biedt jarenlange bescherming tegen vochtindringing.

  4. Diagnose en Monitoring
    Elke behandeling begint met een grondige diagnose. Onze experts inspecteren het probleem gebied en stellen vast wat de beste methode is in uw geval. Dit zorgt ervoor dat we een oplossing op maat kunnen bieden die past bij de ernst van de situatie. Daarnaast bieden we ook monitoringdiensten aan om te controleren of de vochtbestrijding op de lange termijn effectief blijft en, indien nodig, bij te sturen.
Vorige slide
Volgende slide
Vochtprobleem? Wilt u graag een offerte? Laat ons u terugbellen voor een inspectie! Vul nu ons formulier in en krijg snel professioneel advies.

Kosten Optrekkend Vocht bestrijden

De kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht variëren sterk, afhankelijk van de omvang van het probleem, de gekozen behandelmethode en de grootte van het aangetaste gebied. Het injecteren van muren is vaak een van de voordeligere opties, terwijl het onderkappen van muren doorgaans duurder is door de arbeidsintensiviteit. Impregneren van buitenmuren is een middelzware optie, waarbij de prijzen afhangen van de staat van de muren. Hoewel de initiële kosten variëren, biedt een goede vochtbestrijding duurzame bescherming tegen verdere schade, wat uw huis beschermt tegen waardeverlies en grotere reparatiekosten in de toekomst.

De behandeling van optrekkend vocht begint altijd met een grondige diagnose. Bij SPM bieden wij vaak gratis inspecties aan om een duidelijk beeld te krijgen van het probleem en de beste oplossing te bepalen. Hierna ontvangt u een offerte op maat, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Muren injecteren is vaak een van de meest kosteneffectieve oplossingen. Deze methode varieert meestal tussen €120 en €190 per meter muur, afhankelijk van de complexiteit van het probleem.

Onderkappen van muren is een intensievere en duurdere methode, maar biedt een zeer duurzame oplossing. De kosten liggen vaak hoger vanwege de arbeid en de materialen die hiervoor nodig zijn. U kunt hierbij denken aan bedragen vanaf €250 per meter muur, afhankelijk van de toegankelijkheid en de omvang van het probleem.

Impregneren van buitenmuren kost doorgaans tussen €12 en €36 per vierkante meter, afhankelijk van het type impregneermiddel en de staat van de muren.

Een Investering in de Waarde van Uw Woning

Hoewel de kosten van vochtbestrijding afhankelijk zijn van verschillende factoren, is het belangrijk om te onthouden dat het oplossen van optrekkend vocht een investering is in de gezondheid en waarde van uw woning. Een huis dat vrij is van vochtproblemen behoudt zijn waarde beter en biedt een gezondere leefomgeving voor de bewoners. Optrekkend vocht kan op de lange termijn leiden tot veel grotere schade, dus het tijdig aanpakken van dit probleem kan u uiteindelijk veel geld besparen.

Vraag een Offerte op Maat aan
Bij SPM begrijpen we dat iedere woning en elk vochtprobleem uniek is. Daarom bieden wij maatwerkoplossingen. Na een grondige inspectie van uw woning kunnen we een duidelijke offerte opstellen, waarin we de meest geschikte behandeling voor uw specifieke situatie voorstellen. Dit zorgt ervoor dat u precies weet waar u aan toe bent en geen onvoorziene kosten tegenkomt.

Oorzaak optrekkend vocht

Optrekkend vocht in huis wordt veroorzaakt door een aantal factoren, waarvan de meeste te maken hebben met de manier waarop een gebouw is gebouwd en de omgeving. Een belangrijke oorzaak is het ontbreken of falen van de vochtwerende laag, ook wel waterkering genoemd, in de fundering van een woning. Vooral in oudere gebouwen is deze laag vaak afwezig of beschadigd, waardoor grondwater vrij spel krijgt om door de muren omhoog te trekken.

Daarnaast speelt de ligging van het gebouw een belangrijke rol. Gebouwen in gebieden met een hoge grondwaterstand lopen meer risico, omdat er continu vocht tegen de fundering aan duwt. Het water wordt via de poriën in materialen zoals baksteen of beton naar boven gezogen, een proces dat bekendstaat als capillaire werking.

Een andere factor die bijdraagt aan optrekkend vocht is een slechte afwatering rondom het gebouw. Als regenwater niet goed wordt afgevoerd, bijvoorbeeld door een gebrek aan afvoergoten of verstopte riolen, kan het zich ophopen rond de fundering. Dit verhoogt de druk van het water tegen de muren, waardoor het vocht makkelijker in het bouwmateriaal kan doordringen.

Tot slot kunnen beschadigingen in de muren of fundering, zoals scheuren of gaten, ervoor zorgen dat het vocht sneller en eenvoudiger naar binnen trekt. Dit maakt het probleem nog erger en kan leiden tot structurele schade als het niet tijdig wordt aangepakt. Het is dus van cruciaal belang om optrekkend vocht snel te herkennen en aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Een hoge grondwater stand kan lijden tot een verhoogde capillaire werking en hierdoor de nodige problemen in een muur, zoals bijvoorbeeld afbladderende verf
Loslatende verf?
Mogelijk heeft u last van optrekkend vocht
013-2084073
Vorige slide
Volgende slide

De kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht variëren sterk, afhankelijk van de omvang van het probleem, de gekozen behandelmethode en de grootte van het aangetaste gebied. Het injecteren van muren is vaak een van de voordeligere opties, terwijl het onderkappen van muren doorgaans duurder is door de arbeidsintensiviteit. Impregneren van buitenmuren is een middelzware optie, waarbij de prijzen afhangen van de staat van de muren. Hoewel de initiële kosten variëren, biedt een goede vochtbestrijding duurzame bescherming tegen verdere schade, wat uw huis beschermt tegen waardeverlies en grotere reparatiekosten in de toekomst.

Ons werkgebied is behoorlijk ruim, en bestrijkt dan ook een groot gedeelte van Brabant. Maar we kunnen helaas niet overal schimmel bestrijden. Wilt u meer weten over ons werkgebied, dan raden wij u aan om te kijken op de pagina over ons werkgebied.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van vochtproblemen die je in huis kunt opmerken:

  1. Vochtige plekken: Donkere, vochtige vlekken op muren, plafonds of vloeren, vaak bij de randen of in hoeken.
  2. Schimmelvorming: Zichtbare schimmels of meeldauw, vaak in badkamers, keukens of kelders.
  3. Loslatende verf of behang: Behang dat loslaat of verf die begint te bladderen.
  4. Muffe geur: Een aanhoudende, muffige geur die kan wijzen op verborgen vochtproblemen.
  5. Zoutuitslag: Witte poederachtige resten op muren, veroorzaakt door zouten die door het vocht naar het oppervlak worden getrokken.

Als je een of meerdere van deze tekenen opmerkt, kan dit wijzen op een vochtprobleem in je huis dat verdere aandacht vereist.

Nee, wij raden af om direct weer te gaan stucen, schilderen of behangen. De behandelde muur of muren zitten nog vol met residueel vocht. Dit vocht zal eerst uit de muren moeten. De rekensom die je kunt toepassen is 1 maand per 1 centimeter muurdikte. Dus ga niet te snel aan de gang met de muur, anders komt de verf of andere bewerking weer van de muur af.

We begrijpen de noodzaak van een spoedige oplossing. Wij proberen dan ook altijd zo snel als mogelijk een inspectie uit te voeren en een behandeling toe te passen. Uiteraard gebeurd dit allemaal in overleg met u als klant.

Schimmelgeur verwijderen
Lees meer
Zwarte schimmel verwijderen
Lees meer
Vochtwering nodig?
Lees meer
Laat uw schimmel bestrijden en verwijderen
Lees meer