Kennisbank

SPM ongediertebestrijding: Meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van ongediertebestrijding

Bijenzwermen: Een Uitgebreide Gids

Inhoud

Het is geel en zwart, en het zijn er ineens heeeeeeelllll erg veel. Laten we direct een wespenbestrijder bellen! Of toch maar niet, het is namelijk een bijenzwerm. Bijenzwermen zijn een intrigerend fenomeen die deel uitmaken van het natuurlijke gedrag van bijen. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op bijenzwermen, inclusief hun ontstaan, kenmerken, en hoe mensen het beste kunnen reageren wanneer ze een zwerm tegenkomen.

Houdt wel altijd rekening met de volgende zaken:

  • Wees voorzichtig bij het benaderen van bijen. Bijen kunnen steken vanuit verdediging
  • Het wordt aanbevolen om professionele hulp in te schakelen voor het veilig verwijderen van bijen, aangezien het verstoren ervan tot gevaarlijke situaties kan leiden

Het Ontstaan van Bijenzwermen

Bijenzwermen ontstaan meestal in het voorjaar, wanneer bijenkolonies zich voorbereiden op de piek van het bijenseizoen. Dit gebeurt typisch tussen april en juni, afhankelijk van de regio en het klimaat. Wanneer een bijenkoningin overvolle bijenkasten begint te ervaren, bijvoorbeeld als gevolg van een voedseltekort vanwege de grootte van een kolonie, kan ze ervoor kiezen om samen met een deel van de kolonie de locatie te verlaten en een nieuw thuis te zoeken. Dit rondtrekken noemen we dan ook een bijenzwerm of een hongerzwerm.

Hoe Herken je een Bijenzwerm

Bijenzwermen zijn vaak te herkennen aan een dichte cluster van bijen die samen een bol of klomp vormen. Deze klomp bevindt zich meestal op een object zoals een tak van een boom, een hek, of zelfs een gebouw. Soms kun je zelfs een zwerm zien vliegen in zijn geheel terwijl zij aan het zoeken zijn naar een nieuwe nest locatie. De bijen in een zwerm zijn meestal rustig en niet agressief, maar het is belangrijk om ze niet te verstoren of te provoceren. Uiteindelijk kunnen bijen zichzelf verdedigen met hun angel. 

Raak niet in paniek bij een bijenzwerm. De bijen trekken uit zichzelf weer verder.
Bijenzwerm aangetroffen? Het is het beste om de zwerm met rust te laten en afstand te houden.

Het verloop van een bijenzwerm

Wanneer een bijenzwerm ontstaat, vertrekt de oude koningin samen met duizenden werkbijen uit de bijenkast. Ze vormen een dichte cluster op een nabijgelegen object, zoals een tak van een boom of een hek. We komen ze soms op de gekste plekken tegen. De koningin bevindt zich meestal in het midden van deze cluster, omringd door haar werkbijen. Tijdens deze fase zijn de bijen relatief kalm en niet agressief, omdat ze voornamelijk bezig zijn met het vinden van een nieuwe nestplaats.

Wat te doen als je last hebt van een bijenzwerm

Als je geconfronteerd wordt met een bijenzwerm, is het belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Bijenzwermen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, tenzij ze worden geprovoceerd of verstoord. Het is het beste om de zwerm met rust te laten en afstand te houden. Neem contact op met een lokale imker of bijenhouders­vereniging, die mogelijk bereid is om de zwerm veilig te verwijderen en een nieuwe thuis te bieden. Is de zwerm niet bereikbaar, geen nood. Over het algemeen vertrekken de bijen geheel uit zichzelf weer.

Waarom worden bijenzwermen verward met wespen?

Mensen kunnen soms een bijenzwerm verwarren met wespen vanwege enkele gelijkenissen in hun uiterlijk en gedrag. Bijen en wespen hebben verschillende fysieke kenmerken, zoals beharing en kleurpatronen, maar voor mensen die niet bekend zijn met insecten, kunnen deze verschillen subtiel zijn. Bijen hebben bijvoorbeeld wel haar, en wespen niet. Maar zo dicht op een van de twee staan dat u het ziet is soms toch wel beangstigend. Tijdens een zwerm kunnen bijen zich in grote aantallen verzamelen en rondvliegen, wat voor mensen verwarrend kan zijn, met name omdat men bij wespen direct aan grote aantallen denkt.

Een grote rol in de verwarring is dat de angst voor steken een rol spelen gaat spelen. Mensen die bang zijn voor wespensteken kunnen snel in paniek raken wanneer ze een grote groep bijen of wespen zien. Dit kan leiden tot verwarring over wat voor soort insecten ze precies zien en hoe ze moeten reageren. Gelukkig zullen bijen niet zomaar steken, dit zal enkel vanuit verdediging gebeuren. Dus als je een bijenzwerm met rust laat is er niks aan de hand. 

Het is echter belangrijk op te merken dat bijen en wespen verschillende rollen vervullen in het ecosysteem en dat ze anders moeten worden behandeld als het gaat om interactie en bestrijding. Bijen zijn over het algemeen minder agressief dan wespen en spelen een cruciale rol bij de bestuiving van planten, terwijl wespen vaak als plaagdieren worden beschouwd vanwege hun neiging om agressief te zijn en overlast te veroorzaken.

 

SPM ongediertebestrijding: Herkennen van wespen

Het Herkennen van Wespen

Wespen behoren tot de Hymenoptera-orde, een groep insecten die ook bijen en mieren omvat. Ze zijn belangrijk in de natuur als bestuivers en als controle op insectenpopulaties. Ondanks hun nuttige rol worden ze soms gevreesd vanwege hun steken.
Behangersbij

Bijensoorten die Verward Kunnen Worden met Wespen

Het is geel en zwart, dan zal het wel een wesp zijn toch? Of nee het is toch een bij. Bijen en wespen behoren beiden tot de orde van de Hymenoptera en delen enkele gelijkenissen in uiterlijk en gedrag, wat soms leidt tot verwarring tussen de twee.