Iedereen kent het wel, de verjaardag waar men in een cirkel bij elkaar zit met een blokje kaas. En als echte Nederlanders vragen we aan de persoon naast ons wat deze doet voor werk. Een van de beroepen die u dan niet snel zult horen is ongediertebestrijder. Binnen ons team hebben we het hier regelmatig over, dat we weer eens op een verjaardag waren en dat de mensen ons raar aankeken of bestookten met allerlei vragen.
Maar wat het vak van ongediertebestrijder nu echt inhoudt weet men vaak niet. Maar gelukkig leggen onze medewerkers dat altijd graag uit. De medewerkers van SPM ongediertebestrijding zijn allemaal heel trots op hun werk. Wij omschrijven onszelf vaak als vak idioten.
Wij krijgen allerlei vragen. Denk aan bijvoorbeeld hoe men zelf muizen kan bestrijden. Of dat ze weleens een kakkerlak in hun hotel hebben gezien, maar ja gelukkig komen er geen kakkerlakken voor in Nederland. En als de vak idioten die wij zijn, leggen wij dan gelijk aan mensen uit dat deze wel degelijk in Nederland voorkomen. En nog veel vaker als men denkt.
De grootste misconceptie over het vak van ongediertebestrijder is wel dat het een vies beroep zou zijn, omdat wij moeten kruipen en werken in situaties waar veel vuil voorkomt. Dit is gelukkig niet waar, ons vak is echt niet zo vies als men vaak denkt. Uiteraard komen wij weleens in situaties waar de hygiëne te wensen over laat. En dat leggen wij dan ook uit aan de mensen. Meestal heeft men last gekregen van ongedierte buiten de eigen schuld om, en heeft het dus helemaal niks te maken met de hygiëne. Uiteraard helpt het wel om een goede hygiëne te hanteren, je ziet dan veel sneller of er sprake is van ongedierte in uw woning of bedrijf.
Een andere misconceptie is dat ongediertebestrijders slechts doosjeslopers zijn. Oftewel dat wij bij een bedrijf langskomen en enkel de lokdozen voor muizen controleren. Vaak wordt ons beroep ook gezien als laaggeschoold. Eigenlijk is dit best wel beledigend voor de mensen die binnen de branche werkzaam zijn. Alle ongediertebestrijders moeten enorm veel kennis beheersen voordat zij überhaupt het vak mogen beoefenen. Denk hierbij aan kennis over het ongedierte en hun gedragingen, maar ook de chemische middelen die ingezet kunnen worden. De laatste jaren is onze branche steeds meer aan het innoveren en willen we ook steeds minder biocide en andere chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Dit blijkt ook wel uit het IPM protocol ten aanzien van bestrijdingen in en om gebouwen en voedselopslagplaatsen. Om het vak dus juist en correct te kunnen uitoefenen moeten er constant bijscholingen gevolgd worden. Kortom de ongediertebestrijder die bij u komt kan meer dan alleen maar het lokdoosje wegzetten. Heeft u een bedrijf en behoefte aan een ongedierte preventie plan, dan bent u bij onze medewerkers aan het juiste adres. Dankzij hun kennis kunnen zij u van alle belangrijke zaken op de hoogte houden.
Maar hoe ziet een gemiddelde dag van een ongediertebestrijder er dan wel uit? Iedere bestrijder bij ons begint de dag met het checken van zijn routelijst, welke klant moeten we wanneer bezoeken. U krijgt namelijk van te voren te horen wanneer wij komen, en in welk tijdsblok. Zodra onze ongediertebestrijder op pad gaat, belt hij de klant dat hij onderweg is. Bij aankomst zal hij een uitgebreide inspectie bij u uitvoeren, zodat er een juist idee ontstaat en u de juiste voorlichting krijgt. Indien u dat wilt gaat onze medewerker vervolgens over tot bestrijding en met u doornemen wat er allemaal gaat gebeuren. Indien noodzakelijk wordt ook het vervolgtraject gelijk met u besproken en ingepland. Als onze ongediertebestrijder bij u alles heeft geregeld, zal hij weer doorgaan naar de volgende klant, maar niet voordat alles naar tevredenheid is afgehandeld. Tijdens zijn dag komt hij in aanraking met diverse vormen van ongedierte waarover hij u van informatie voorziet. En dit kan gaan over bijvoorbeeld muizen of ratten, maar ook over bedwantsen of zelfs houtworm. Geen enkele dag is hetzelfde omdat ieder ongedierteprobleem weer anders is. Met onze werkzaamheden komen wij op de meest uiteenlopende plekken. Het ene moment zit de ongediertebestrijder op zijn knieën om de keukenplint van een groot restaurant terug te zetten na een controle, het andere moment is hij een boktor bestrijding aan het uitvoeren op de zolder van een bekende Nederlander.
Zoals u al leest, iedereen krijgt een keer te maken met ongedierte. Waarom is er dan toch zo’n slechte naam als het gaat om ongediertebestrijding en ongediertebestrijders. Waarschijnlijk omdat niemand er echt mee te maken wil hebben. Desondanks is iedereen altijd heel blij om ons te zien.
Dat maakt juist ons vak zo leuk en interessant, iedereen is altijd blij om ons te zien. Want wij kunnen u helpen met uw probleem. Dankzij onze kennis en ervaring zijn wij van toegevoegde waarde. Het constant bijleren, en de constant wisselende werkomgeving maakt dat geen enkele dag ooit saai wordt. Onze collega’s willen absoluut niet ruilen met iemand die de hele dag op kantoor zit. De hele dag opgesloten in een kantoor met iedere dag weer dezelfde gezichten, of elke dag weer een nieuwe situatie met nieuwe mensen. Denk er maar eens over na …………………………………..
Wellicht een carrière in de ongediertebestrijding?