We zitten op ons terras of liggen lekker in het gras te genieten van het mooie weer. En ja hoor daar zijn ze weer: mieren. Over de hele wereld komen mieren voor en er zijn letterlijk honderden soorten. Er zijn in Nederland zelfs een aantal tropische mierensoorten die zich gevestigd hebben in onze huizen en bedrijfspanden, met name omdat wij het allemaal goed verwarmen.

Mieren worden gezien als sociaal levende insecten, dat wil zeggen ze leven in zogenoemde staten. Dit houdt in dat ze met zijn allen samen leven en ook een gezamenlijk doel nastreven. In een mierennest treffen we onder andere aan koninginnen, werksters en mannetjes. De koninginnen zijn verantwoordelijk voor de productie van eieren, en daarmee dus ook het nageslacht. Waar werksters allemaal wel degelijk vrouwtjes zijn, zijn zij allen onvruchtbaar. Deze werksters zorgen voor het voedsel, larven en ook de nestuitbouw. De enige taak die de mannetjes hebben is het bevruchten van jonge koninginnen zodat zij over kunnen gaan tot een succesvolle eiproductie. Maar hoe zit het dan met de zogenaamde vliegende mieren? Bij de meeste mierensoorten hebben zowel de koninginnen als de mannetjes altijd vleugels. En wat door veel mensen dan word gezien als vliegende mieren, zijn in werkelijkheid de mannetjes en koninginnen die bezig zijn met hun "bruidsvlucht".

Er zijn een aantal mierensoorten die veelvuldig in Nederland voorkomen. De drie soorten die tegenwoordig het meeste worden gezien, en ook gemeldt, zijn: de wegmier, glanzende houtmier en de faraomier.

 

De Wegmier

De wegmier is een van de soorten die het meeste voorkomt en iedereen ook wel kent. Mierennesten van deze soort worden over het algemeen aangetroffen in bijvoorbeeld tuinaarde, onder stenen of onder tuintegels. Het gemiddelde aantal mieren per nest word geschat tussen de 10000 en 20000. Wegmieren voeden zich met een aantal verschillende voedingsstoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleine insecten, bloemennectar en zoetstoffen. Maar ze houden ook bladluizen als een soort "melkkoetjes". Dit doen zij vanwege de suikerachtige afscheiding die bladluizen produceren. De werksters overbruggen vaak grote afstanden om bij hun voedselbron te kunnen komen, hierbij volgen zij de geursporen die door henzelf zijn achtergelaten.

De koninginnen van de wegmier overwinteren en zullen hun eitjes opnieuw gaan leggen in het voorjaar. Als de larven uit de eitjes komen zal de koningin ze voeden tot zij volgroeid zijn en zich gaan verpoppen. Uit deze poppen zullen de werksters tevoorschijn komen. Deze werksters hebben als taak de voedselaanvoer en de zorg voor de nieuwe eitjes. Werksters zullen ook de gangen maken en schoonhouden. Pas tegen het einde van het seizoen zullen er mannetjes en nieuwe koninginnen tevoorschijn komen. Deze hebben beiden transparante vleugels waarmee zij opstijgen uit het nest en paren terwijl zij in alle richtingen uitvliegen. Na deze paringsvlucht of bruidsvlucht gaan de mannetjes dood en verliezen de vrouwtjes hun vleugels. De vrouwtjes of nieuwe koninginnen overwinteren vervolgens in een nieuw nest om hun cyclus te gaan starten. De koningin van de wegmier is over het algemeen de enige koningin in het nest, maar kan daarentegen tot wel 15 jaar oud worden.

 

De glanzende houtmier

Deze mierensoort komt algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Maar we treffen ze tussendoor ook aan in kruipruimtes of zelfs de spouwmuur van een gebouw. De glanzende houtmier is een bijzondere mierensoort, met name omdat deze niet zijn eigen nest bouwt. Zij nemen vaak het mierennest van een andere mierensoort over en zorgen ervoor dat de werksters van de overmeesterde mierensoort zich onderwerpen aan de koningin van de glanzende houtmier. Uiteindelijk worden de oorspronkelijke bewoners van het mierennest in zijn geheel verdrongen of zij zullen sterven. Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen.

De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen. Is dit laatste het geval dan kan de mierenkolonie uitgroeien tot wel twee miljoen werksters. Het mierennest bevat meerdere kamers die dienen als opslag van eitjes, larven en voedsel. De glanzende houtmier bouwt zijn nest bij voorkeur in bouwstronken of boomholtes. Maar ook dood hout of gefabriceerd hout kan zeker dienen als geschikte nestelplaats. De werksters knagen holtes in het hout die de kamers van het nest zullen vormen, alsmede het gangenstelsel.

mierennest glanzende houtmier  mieren colonne

In de wintermaanden is deze mierenkolonie in ruste, en zullen ze dus ook weinig activiteit vertonen. Wel komt er soms activiteit tijdens de wintermaanden voor als zij zich bevinden in verwarmde ruimtes, of ruimtes waar de kou minder overheerst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kruipruimte. Met name in het voorjaar worden de werksters van de glanzende houtmier erg actief en gaan zij op zoek naar voedsel om de jonge mieren, larven en de koninginnen te voeden. Hierbij schuwen zij niet om onze woningen binnen te dringen, vaak zien we dan ook grote colonnes door onze keukens trekken. Wij raden dan ook aan als u last heeft van deze mierensoort om voedingsmiddelen goed afgesloten te houden, en de afwas gedurende de nacht niet te laten staan. 

 

Faraomier

Vroeger kwam deze mierensoort alleen in de tropen voor. Door onder andere de invoer van tropische planten en de enorme toename van transport vanuit tropische landen komen ze nu ook regelmatig voor in Nederland. Wij zijn dus ook zelf verantwoordelijk voor de verspreiding van deze mierensoort. We halen steeds meer planten in onze woning vanuit de tropen.

Tropische mieren zoals de faraomier zijn nogal lastig te bestrijden, en hier komt enorme vakkennis bij kijken. Heeft u last van deze mier raden wij altijd aan om het bestrijden over te laten aan een erkende ongediertebestrijder.

De faraomier is vrij klein in vergelijking met andere mierensoorten in Nederland. Ze zijn over het algemeen bruingeel van kleur en hebben een donkergekleurde achterlijfspunt en een donkergekleurde kop. Hoewel de mieren van oorsprong aaseters zijn worden ze ook aangetroffen in suikers, brood, jam, marmelade en vleeswaren.

Deze mierensoort heeft de voorkeur om een kolonie te stichten op een warme plaats. Denk bijvoorbeeld aan radiatoren , kachels en ovens. Het mierennest zelf is daarentegen vaak moeilijk te vinden. Wat belangrijk is om te weten is dat het nest van de faraomier vaak meerdere koninginnen bevat, maar het grote voordeel is dat de koninginnen geen bruidsvlucht maken zoals de eerder besproken mierensoorten.

 

Wilt u uw mierenoverlast laten bestrijden, bel dan met SPM ongediertebestrijding via 013-7610160. Of kijk voor meer informatie op onze pagina over mierenbestrijden.