Ratten gaan helaas niet uit zichzelf weg. Hebben zij een goede schuilplek met voldoende voedsel en water gevonden, dan blijven zij daar in de buurt en beginnen zij aan het bouwen van hun nest. Het blijft dan vaak niet bij één rat en door hun snelle voortplanting spreekt men al snel van een rattenplaag. Ratten veroorzaken onhygiënische situaties, knaagschade en psychische schade. Veel mensen zijn bang voor ratten en liggen er ’s nachts wakker van.
Hoe kunt u een rattenplaag herkennen?
Om een rattenplaag te herkennen is het belangrijk dat u naast uw ogen ook uw neus en oren gebruikt. De aanwezigheid van ratten in huis kunt u namelijk zien, horen of zelfs ruiken. Let bijvoorbeeld op een van de volgende signalen:
Knaagschade: ratten moeten knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen letterlijk aan alles, van voedsel en meubels tot elektriciteitskabels. U kunt deze schade zien, maar u kunt ze uiteraard soms ook horen knagen;
Nesten: u herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel; maar ook hoopjes oud textiel of poetslappen in de schuur.
Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vindt u bijvoorbeeld in de aarde in uw tuin. Of u vindt bruine vlekken om een opening in uw muur.
Sterke geur: Ratten laten een sterke ammoniak geur achter door middel van hun uitwerpselen. Keutels van ratten zijn ongeveer 2 centimeter lang, 0,5 centimeter dik
Krassende geluiden: vooral ‘s nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Hoe ontstaat een rattenplaag?
Ratten zijn grotendeels afhankelijk van mensen, wij leveren dan ook het grootste aandeel aan het ontstaan van een rattenplaag. Onze restanten voedsel en afval zijn voor hen een belangrijke voedselbron. Maar als we huisdieren zoals kippen en konijnen voeren, kunnen hun restanten ook een belangrijke voedselbron zijn. Ratten bouwen bij genoeg voedsel een nest in de buurt en planten zich aldaar snel voort. De eerste stap tegen een rattenplaag is dan ook al het eten goed opbergen en alle open verpakkingen weggooien. Denk niet dat een rat alleen maar uw rijstwafels lekker vind, ook die open verpakking hagelslag kan eten voor een rat zijn.
Hoe lang zijn ratten zwanger?
Zodra er een bevruchting heeft plaatsgevonden, duurt het om en nabij 21 dagen voordat er jongen geboren zullen worden. De jonge ratten worden kaal en blind geboren en wegen dan minder dan 5 gram. Na een weekje krijgen ze haar en na 2 weken gaan de ogen open. Pas na 3 weken gaan ze zelf eten, en hoeven niet zo nodig meer te zogen. Ongeveer 6 weken na geboorte zullen de jonge ratten zelfstandig op zoek gaan naar voedsel, en in hun jacht naar voedsel zullen zij overal komen.
Waar in huis kunt u ratten vinden?
Eigenlijk overal waar voedsel te vinden is, vindt u bruine en zwarte ratten. Bruine ratten leven graag op vochtige plaatsen, zoals kelders, dakgoten, schuren en onder vloeren. En zwarte ratten leven juist graag op hoge, droge plaatsen, zoals bijvoorbeeld op zolders, vlieringen, pakhuizen maar ook op schepen. Betekend overigens niet dat u enkel op een zolder zwarte ratten tegenkomt, ook een bruine rat is soms op een zolder te vinden. Zolang er maag genoeg eten te vinden is.
Wist u dat ratten een geurafdruk achterlaten?
Een rat laat overal waar deze komt een geurafdruk achter. Deze geur ruiken wij niet altijd, maar ratten onderling wel. Dit doen zij om bepaalde gebieden te markeren, met name als territorium afbakening. Als u een rat in huis heeft of heeft gehad, ruikt een andere rat dit.
Is een rat in huis gevaarlijk?
Het gebeurt regelmatig dat een rat op draden knaagt. Dit kan best gevaarlijk zijn, u kunt tenslotte hierdoor kortsluiting krijgen. Een kortsluiting kan een brand veroorzaken, en dit is het laatste waar u op zit te wachten. Ook eten ratten graag van ons voedsel, en hiermee kunnen zij ons voedsel besmetten met bacteriën en ziektes. Is er van uw verpakkingen gegeten door een rat? Gooi het dan zo snel als mogelijk weg.
Welke ziektes dragen ratten bij zich?
Ratten zijn een voorname verspreider van bacteriën en virussen. Deze zijn weer verantwoordelijk voor aardig wat ziektes. Een bacterie en/of virus komt in ons lichaam via neus, ogen of mond. Maar ook via een wondje op bijvoorbeeld uw arm. Het eten van voedsel wat besmet is door een rat, kan er ook voor zorgen dat u schadelijke zaken tot u neemt.
Ziektes die een rat kan verspreiden zijn onder andere:
· De ziekte van Weil
· Salmonella
· E. Coli
· Varkenspest
· TBC
Meer dan de helft van de populatie bruine ratten draagt de leptospirosis bacterie bij zich, deze bacterie veroorzaakt uiteindelijk de ziekte van Weil. Ze dragen deze ziekte over via hun urine en uitwerpselen. Ratten laten hun urine achter waar ze eten en drinken, dus pas goed op uw voedselvoorraad! Ratten brengen ook parasieten met zich mee, zoals bijvoorbeeld luizen, vlooien, teken, mijten en wormen. Wellicht een interessant feitje: de pest werd verspreid door met name zwarte ratten. Althans zij hadden zelf de ziekte niet bij zich, maar de vlooien op de zwarte rat wel. En deze beten weer de mensen, waardoor de pest zich kon verspreiden.
Hoe voorkomt u ratten in huis?
Als ratten een huis of ander pand binnen komen is dit altijd omdat ze op zoek zijn naar voedsel of een schuilplaats. Het helemaal voorkomen van ratten in huis is heel moeilijk. Maar dat betekent niet dat u niks kunt doen. Het helpt al om uw huis zo onaantrekkelijk als mogelijk te maken. Laat geen voedsel of afval slingeren in huis of tuin. Ratten eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Een open vuilniszak, etensresten (ook van uw huisdier) of een composthoop in de tuin? Grote kans dat als er ratten in de buurt zijn, ze er op af gaan komen. Vergeet niet gaten en kieren te dichten, ratten kunnen namelijk al door de kleinste opening uw huis binnenkomen.
Ratten zelf bestrijden, dat doet u zo
Voor ratten bestrijding zijn zeer veel verschillende methodes mogelijk. Als u het zelf doet komt u al snel uit op rattengif of rattenvallen. Maar er zijn ook alternatieven, zoals ultrasone geluidstonen. Er is helaas geen enkele studie die de effectiviteit van deze methode bewijst. Besef dat welke manier u ook gebruikt: ratten laten zich niet graag vangen! Veel mensen zien bepaalde plekken over het hoofd waardoor de plaag weer opnieuw groeit. Een professionele rattenbestrijder weet precies waar ratten zich graag ophouden en kennen hun looproutes.
Goede artikelen voor de bestrijding van ratten kunt u onder andere krijgen op de website Bestrijdingsproducten.nl, Denk bijvoorbeeld aan de rattenboxen met klem.

Klapvallen voor ratten
Klapvallen zijn uiteraard de bekendste vallen. Iedereen heeft ze weleens gezien, of zelfs gebruikt. U legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt daardoor dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug of nek. Het voordeel van een klapval is dat de rat direct dood is, en daardoor niet onnodig lijdt. Controleer een geplaatste val regelmatig. Wanneer een dode rat langdurig blijft liggen, kan dit weer aantrekkelijk zijn voor andere ratten of ongedierte zoals vliegen.
Goede klapvallen voor de bestrijding van ratten kunt u kopen bij Bestrijdingsproducten.nl
Rattengif
Heeft u last van een rattenplaag? Dan zijn rattenvallen niet altijd de oplossing. Ratten zijn groepsdieren die in hele grote aantallen kunnen voorkomen. Dit komt doordat ratten door gezamenlijke reproductie tot 2.000 ratten per jaar kunnen voortbrengen. Dan heeft u wel heel veel rattenvallen nodig, daar zit niet iedereen op te wachten. Heeft u last van ratten, dan kunt u er voor kiezen om een rattengif te gebruiken. Let hierbij wel op!! Niet alleen dat u het op de juiste manier in zet. Maar ok dat het veilig gebruikt wordt zodat uw huisdier dit niet zomaar kan pakken. Daarnaast mag er géén rattengif of muizengif buiten ingezet worden.
Hoe werkt rattengif?
Rattengif kunt u vinden in blokken en in korrels. Deze giftige substanties mogen alleen in rattendozen of rattenkisten gebruikt worden, en alleen binnen. Het werkt als volgt: U plaatst de lokdozen met het aas langs de looproutes en bij de aangetaste voedselvoorraad. Kijk bij het plaatsen of er geen andere voedselbronnen zijn waar ze naartoe kunnen uitwijken, desnoods haalt u deze weg. De kans bestaat namelijk dat ze niet op het rattengif afkomen als er nog andere voedselbronnen zijn. Ratten gaan niet direct dood van het gif. Het rattengif zorgt ervoor dat het bloed niet meer op de juiste wijze kan stollen en er kunnen dan ook inwendige bloedingen ontstaan. Doordat het bloed niet goed naar de hersenen stroomt, ervaart de rat weinig tot geen stress. Na een gemiddelde periode tussen de 4 en 14 dagen zullen de ratten overlijden aan de gevolgen van het rattengif. Hiervan zullen de ratten zelf weinig merken, en is dit dus een redelijk humane wijze om ratten te bestrijden.
Professioneel ratten bestrijden
Wij raden het niet aan om zelf met rattengif in de weer te gaan. Laat dit over aan onze professionele ongediertebestrijders. Door hun jarenlange ervaring weten onze professionals hoe zij veilig met rattengif om moeten gaan en hoe ze uw ratten op de meest effectieve manier kunnen bestrijden.